spanija_slavljeSP JUŽNA AFRIKA

 

Španija u četvrtfinalu, Portugalija pakuje kofere

 

Španska reprezentacija izborila je nastup u četvrtfinalu Svetskog fudbalskog prvenstva minimalnom 1-0 pobedom protiv Portugalije. Za polufinale će igrati protiv Paragvaja koji je danas posle penala izbacio Japan..

Premijerni susedski susret ovih reprezentacija igran van evropskih granica pogotkom u 63. minuti rešio je novi napadač Barselone David Vilja. Gol jebio rezultat nebrojenih akcija koje je „furija“ vršila nad portugalskom reprezentacijom. Samo koji trenutak ranije u prilikama su se smenjivali Vilja, Ljorente, Injesta, međutim, svi su ti pokušaji ostali nedorečeni.

Povezana vest:  Van Gal: Očekujem Di Mariju u ekipi

Mreže su tako mirovale sve do sjajnog prodora Vilje koji se svojim 42. golom za „furiju“ dodatno primaknuo vrhu tabele najboljih španskih strelaca svih vremena. Drži ga legendarni Raul s dva gola više. Loptu je Vilja smestio iza golmana Eduarda iz drugog pokušaja nakon što ga je petom proigrao Ćavi.

kristijano_ronaldo_tugaVođstvo je Špancima otvorilo vrata koja vode među osam najboljih. Saznanje da su pobedili u 40 poslednjih utakmica u kojima su imali uvodnu prednost dalo im je mirnoću, ali i lepršavost u igri, pa je u drugom poluvremenu na Green Point stadionu u Kejp Taunu zapravo igrala samo jedna ekipa.

Povezana vest:  Santon neće preći u Lacio

Kristijano Ronaldo bio je primetan tek na mahove, a niti ostatak portugalske reprezentacije, kojoj je pripao tek završni deo prvog poluvremena, nije pokazao mnogo više. Ostali su i na 39 posto poseda lopte, te na deset pokušaja za gol manje od svojih istočnih suseda (9-19).

Nervoza na kraju ove utakmice rezultirala je i crvenim kartonom Ricarda Košte iz Portugalije. Razlog je bio udaranje laktom suparničkog igrača.

Povezana vest:  Inijesta: Ne igram da bih bio najbolji

david_vilja_golDodajmo i da je Viljin gol bio tačno 200. koga su na utakmicama svetskih prvenstava postigli igrači iz španskog prvenstva. Jači u tom statističkom podatku samo su igrači engleskog Premiershipa i Nemačke Bundeslige.

Ukupno je ovo bio 34. međusobni susret Portugalije i Španije. „Furija“ je daleko bolja sa šesnaest pobeda i dvanaest remija.

S jedinim porazom na Mundijalu i samo jednim primljenim golom Portugalci moraju da pakuju kofere, a Španija nastavlja pohod na duplu krunu. Evropski prvaci će u subotu na Elis Parku izaži na megdan Paragvaju.