17_Festival_evropskog_filma_PalicRuski film pobednik 17. festivala na Paliću

 

Ruski film “Kako se završilo leto“ reditelja i scenariste Alekseja Popogrebskog dobio je glavnu nagradu – Zlatni toranj na 17. festivalu evropskog filma na Paliću, saopštio je danas predsednik žirija, filmski kritičar iz Beča Hans Kristijan Lajtih (Hans Ćristian Leitić).

-‘Proširujući koncept psihotrilera, maksimum efekata sa minimalnim sredstvima postignut je superiornom upotrebom dizajna zvuka, naturalističkim kao i simbolističkim slikama i vođenjem glumaca’ – obrazložio je Lajtih jednoglasnu odluku žirija.

Poruka ovog filma ističe neophodnost komunikacije u otuđenom društvu, među ljdima, generacijama i između stare i nove škole mišljenja“, dodaje se u obrazloženju.

Palićki toranj za najbolju režiju pripao je Benjaminu Hajzenbergu za austrijsko-nemačku koprodukciju “Pljačkaš“ za “iznošenje predivnog stava o prinudi kao sredstvu spasenja i večnoj borbi za slobodu, stava prerušenog u žanrovski film“.

-Iznoseći raznovrsne narativne ritmove, ovaj film uspeva da se kreće između naturalizma i svakodnevice i životnog ritma glavnih junaka? – ocenio je žiri.

Povezana vest:  Nagrada za Roberta Daunija mlađeg

Specijalno priznanje dobio je španski film “Debeli ljudi“ Danijela Sančeza Arevala, “živopisno delo na tragikomičnu temu telesne težine“.

Taj film “proslavlja žudnju za životom, čineći nas gladnima i požudnima u krizna vremena“, istakao je žiri, dodajući da su komični filmovi važni, iako se često previđaju pri dodeli nagrada.

U glavnom takmičarskom progamu učestvovalo je 12 filmova, a članovi žirija bili su Jana Puskala (Jaana Puskala) iz Finskog filmskog instituta, slovenačka glumica Iva Krajnc, izraelski reditelj Eran Kolirin i srpski reditelj Vladimir Paskaljević.

U drugom takmičarskom programu “Paralele i sudari“, u kojem je prikazano deset filmova, pobedio je gruzijski film “Ulični dani“ Levana Koguašvilija. Žiri kritike dodelio mu je nagradu -Tolerans avord“ (Tolerance Award) za “autentično stvaranje moralne napetosti u životno realističnoj priči, za izuzetnu izvedbu glumaca, od kojih većina nisu profesionalci, kao i za afirmisanje vrednosti bez osuđivanja i moralisanja, na vrhunski i prefinjen način.

Povezana vest:  Lepa Jennifer Lawrence ne može bez brze hrane i reality emisija

Specijalno priznanje u istom programu dobio je film “Iskušenje Svetog Tonija“, ciji je reditelj Veiko Ounpua iz Estonije.

On je nagrađen za rekonstruisanje priče na spektakularan, filmski način, zarazan smisao za humor apsurda i neodoljive prizore, obrazložio je žiri.

Članovi su bili profesorka istorije filma i estetike na Univerzitetu u Parizu i filmska kritičarka Eugeni Zvonkin (Eugenie Zvonkine) i novinari i kritičari Stefan Dobriou (Rumunija) i Vladan Petković (Srbija).

Pored ovih zvaničnih nagrada, Umetnički savet Festivala dodelio je dva specijalna priznanja – omnibusu u koprodukciji bivših ju-republika “Neke druge priče“ i francuskom filmu “Osam puta ustani“.

Uručenjem nagrada večeras se na Letnjoj pozornici na Paliću završava festival na kojem su od 17. jula prikazana 22 filma u dva takmičarska programa i veći broj ostvarenja iz oko 30 zemalja u pratećim ciklusima.

Povezana vest:  Alek Boldvin uhapšen zbog vožnje bicikla u suprotnom smeru

Direktor festivala Radoslav Zelenović je na završnoj konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem te manifestacije i najavio početak 18. festivala na Paliću za 16. jul 2011. godine.

-Uz poznata finansijska ograničenja, zadržali smo obim festivala u pogledu broja filmova i gostiju. Posebnu zahvalnost dugujemo vernoj publici – rekao je on, ali nije precizirao broj gledalaca.

Izvršni producent Blažo Perović zahvalio je pokroviteljima – Ministarstvu kulture Srbije i Sekretarijatu za kulturu Vojvodine.

On je dodao da bi osnivač festivala – Grad Subotica trebalo da da prioritet ovom festivalu i sređivanju infrastrukture na Paliću, a najavio je da će direkcija festivala zatražiti i finansijsku pomoć od evropskih fondova.