amela_terzic_atletikaAmela Terzić nacionalnim rekordom do finala SP za juniore

 

Reprezentativka Srbije Amela Terzić plasirala se danas u finale trke na 1.500 metara, na Svetskom juniorskom prvenstvu u atletici koje se održava u kanadskom Monktonu.

Terzićeva (17), osvajačica bronzane medalje sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva za mlađe juniore u Brešanoneu, osvojila je drugo mesto u trećoj kvalifikacionoj grupi. Ona je stazu pretrčala za četiri minuta, 13 sekundi i 46 stotinki, sto je peto vreme kvalifikacija i novi juniorski rekord Srbije.

Povezana vest:  Veliko interesovanje za Open Run trku 3. oktobra na Adi Ciganliji

Sportski direktor atletskog kluba Novi Pazar, nekadašnji reprezentativac Edin Zuković, rekao je radiju Sto plus da je taj rezultat posledica vrhunskog rada Amele Terzić i njenog trenera Rifata Zilkića.

-Očekivao sam finale, ali ovaj rezultat je sjajan. Amela je otišla u Kanadu sa ličnim rekordom od 4:16,71, a ovo je čak 3,25 sekundi bolje ostvarenje. Ona i trener Zilkić su uoči puta na svetski šampionat najavljivali ovakav epilog, jer su verovali u svoj kvalitetan rad – rekao je Zuković.

Povezana vest:  Čileanski rudar na njujorškom maratonu

Najbolji rezultat kvalifikacija, od 4:11,42 minuta, ostvarila je Nensi Čepkvemoi iz Kenije, koja je pobedila u grupi u kojoj je trčala Terzićeva.

U nedeljnom finalu nastupiće 12 atletičarki, po tri prvoplasirane iz svake od tri kvalifikacione grupe i još tri takmičarke koje su imale najbolja vremena.

Reprezentativac Srbije Nemanja Cerovac zauzeo je danas 11. mesto u trci na 1.500 metara. On je ostvario vreme od 3:46,23 što je tri stotinke slabije od njegovog najboljeg rezultata.

Povezana vest:  Isinbajeva: Neću u Rio pod olimpijskom zastavom

Najveći uspeh srpskih predstavnika u dosadašnjem toku šampionata u Monktonu ostvario je bacač kugle Božidar Antunović, koji je u četvrtak osvojio srebrnu medalju, pomerivši granicu juniorskog rekorda Srbije na 20 metara i 20 centimetara.