Bivši čelnik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić danas je na sudu u Osijeku nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora za izvlačenje novca iz tog fudbalskog kluba.

Mamić nije bio na izricanju presude, jer je u utorak, dan uoči izricanja presude, otišao u susednu BiH, u Međugorje. Na izricanju presude nisu bili ni ostali optuženi u tom slučaju, koji su takođe osuđeni na zatvorske kazne.

Brat Zdravka Mamića, bivši trener Dinama Zoran Mamić osuđen je na četiri godine i 11 meseci, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva meseca zatvora.

Povezana vest:  Čačić: Ova ekipa je sposobna da izadje iz senke bronzanih

Ako presuda postane praosnažna, svi osuđeni moraće da vrate nepripadnu imovinsku korist. Po hrvatskom zakonu osobe osuđene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) tereti ih da su izvlačenjem novca od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra), a državni budžet za 1,6 miliona evra.

Povezana vest:  JELEN SUPER LIGA, Rezultati današnjih utakmica 18. kola Super lige i tabela

Među spornim transferima su i transfer kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića i igrača Liverpula Dejana Lovrena u strane klubove.

Tužilaštvo smatra da dvojica igrača prilikom odlaska iz Dinama u Totenhem, odnosno u Olimpik Lion, nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Povezana vest:  Kurbis po drugi put trener Monpeljea

Obojica su svedočila na suđenju Mamiću ; u njegovu korist. Zbog promene delova iskaza datih tokom istrage u korist Zdravka Mamića, tužilaštvo je pokrenilo istragu protiv dvojice fudbalera, a u međuvremenu je protiv Modrića podiglo i optužnicu zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Mamiću.

Suđenje najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala i ostalima počelo je krajem aprila 2017. na osječkom Županijskom sudu, a svi optuženi su odbacili optužbe. Sudi im se u Osijeku zbog Mamićeve povezanosti s više zagrebačkih sudija.