kristijan_frisODRŽANA KONFERENCIJA: PROBLEMI DOPINGA U RVANJU

Ko je kriv rvači ili treneri?!

 

Na konferenciji „Problemi dopinga u rvanju“, održanoj u zgradi SIV-a, uz učešće predstavnika Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Rvačkog saveza Srbije i Antidoping agencije Republike Srbije, u prisustvu sportskih stručnjaka iz sveta rvanja i predstavnika medija zaključeno je da će se i u budućnosti nastaviti sa jačanjem međusobne saradnje tri glavna aktera na polju suzbijanja dopinga u rvanju, kako pojačanom edukacijom, tako i povećanim brojem doping kontrola.

Rvački savez Srbije je najoštrije osudio upotrebu dopinga i naglasio spremnost za adekvatno sankcionisanje svakog pojedinačnog slučaja.

Izražena je svest o ozbiljnosti problema i velikoj prisutnosti dopinga u rvanju, o čemu govori i činjenica da su 6 rvača, od kojih 3 državna reprezentativca, u poslednje 3 godine bili doping pozitivni, kao i podatak da samo Turska ima više dopingovanih rvača od Srbije, ali je i istaknuto da je rvanje jedan od naših najtrofejnijih sportova, te da je uprkos činjenici velikog broja dopingovanih sportista, znatno veći broj naših rvača, koji su osvojili svoje medalje i ostvarili rezultate isključivo svojim naporima, na fer i pošten način.

Povezana vest:  Poljski rvač Andžej Supron vraća medalju u znak protesta

Antidoping agencija Republike Srbije je istakla da prepoznaje napore Rvačkog saveza Srbije u borbi protiv dopinga, u prilog kojima govori i činjenica da su sve doping kontrole tokom kojih su otkrivene povrede antidoping pravila u rvanju, izvršene upravo na inicijativu i poziv Rvačkog saveza Srbije, te da prihvata Rvački savez Srbije kao značajnog i iskrenog partnera u ovoj borbi, ali je naglasila da će istrajati u svojim naporima da se po svaku cenu spreči upotreba nedozvoljenih sredstava kao štetnih po zdravlje sportista i suprotnih etici sporta, kao i da se razotkriju sve povrede antidoping pravila, ne samo u rvanju, već i u drugim sportovima.

Povezana vest:  Stankić oduševio na Gedži, slede nova iskušenja

Za iduću godinu najavljen je program edukacije sportista na polju korisne i bezbedne upotrebe suplemenata, te izbegavanju klopke dopinga u suplementaciji, koji će u saradnji sprovesti Ministarstvo omladine i sporta, Antidoping agencija Republike Srbije i Udruženje za medicinu sporta Srbije.

Podsećanja radi u poslednje dve – tri godine  samo u rvanju pozitivno sa bila šestorica rvača. Nažalost, to je istina, a da li im je neko podmetnuo ili su to radili uz saglasnost trenera ili, pak, sami nikada se neće saznati. Jedino je validnan uzorak koji je poslat u laboratoriju na kontrolu.

 

MNOGI ĆE POMISLITI DA JE OVO ATAK NA STRUČNI ŠTAB RVAČKOG SAVEZA SRBIJE (zato i pišem velikim slovima) ali ni jedanput niko od predstavnika RSS, nažalost, nije ni pomislio da ispita Stručni štab, amožda bi i trebao! Prostom logikom od šestorice rvača trojica su reprezentativci koji su donosili i donosiće medalje za Srbiju kao i jedan bivši reprezentativac a jedan na pragu ulaska u nacionalni tim. Da li je to propust ili namerno urađeno ostaje da se vidi!!!

Povezana vest:  ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA BEOGRADSKO RADNIČKOG, Šebulovu novi mandat, Kecman sportski direktor

Prvi na spisku pozitivnih bio je Mihajlo Bajlović (Partizan), kome je istekla kazna od dve godine,  sledi grupa od trojice rvača i to Miloš Kesić (Partizan), Danilo Bosnić (Spartak, Subotica), Perica Dimitrijevića (Radnički, Kragujevac). Poslednja dvojica su Kristijan Fris (Proleter) i Radomir Petković (Partizan)