pozoriste_maskeNa Tvrđava teatru iduće nedelje sedam predstava

 

Iduće sedmice na smederevskom festivalu Tvrđava teatar biće prikazano sedam predstava.

Posle 15 godina, somborsko Narodno pozorište u ponedeljak, 16. avgusta, ponovo gostuje u Smederevu sa predstavom „Kate Kapuralica“ Vlaha Stuli Stulića.

Somborsko pozorište izvodi najpoznatije delo Vlaha Stulija, rođenog u Dubrovniku krajem 18. veka, komediju „Kate Kapuralica“ čiji je izvorni naslov „Komedija Kate Sukurlića među vratima od Peskarije“, sačuvanu u izvornom rukopisu.

Predstavu je režirao i muziku za predstavu odabrao Jagoš Marković.

Povezana vest:  Multidisciplinarni međunarodni skup o pretvaranju krize u šansu za humanije društvo “OSETLJIVI GRAD” NA MIKSER FESTIVALU

Somborsko pozorište premijerno je izvelo prvu postavu te komedije 1995. godine. Za tri godine igre Somborci su za tu komediju dobili 33 nagrade. Predstava je obnovljena u maju ove godine.

U utorak, 17. avgusta teatar na štulama Pavana, iz Amsterdama, uz prateću akrobatiku, igru i živu muziku izvešće dve predstave.

U 19.00 u parku i na šetalištu performans „Vilenjaci“ (Folletti) od 20.00 sati „Boje“ (Colours) Teatar Pavana osnovan je 1993. u Veneciji kao malo profesionalno ulično pozorište.

Povezana vest:  Ponovo radi knjižara u Sremskoj - nov prostor lanca Vulkan

Publika će 18. avgusta videti predstavu glumaca novosadskog Narodnog pozorišta koji će tumačiti tekst Imre Madača „Čovekova tragedija“ u adaptaciji Kate Đarmati i Kokana Mladenovića.

Atelje 212 nastupiće 19. avgusta sa predstavom „Proslava“ koju je režirala Iva Milošević, a u petak, 20. avgusta Teatar an Val iz italijanskog grada Sasari igraće na gradskom trgu „uličnu“ predstavu „Brigada urbane harmonizacije“.

U petak uveče žiri će objaviti imena glumaca i predstava nagrađenim na drugom Tvrđava teatru u Smederevu.

Povezana vest:  Dvanaest godišnjih doba u Kombank dvorani 25. oktobra

Potom će Narodno pozorište iz Novog Sada, mađarska scena, igrati za nagrađene „San letnje noći“ reditelja Zoltana Puškaša u dramatizaciji Kate Đarmati.

Zbog bolesti glumice Jelene Bartulović, kraljevačko pozorište otkazalo je učešće na smederevskom festivalu Tvrđava teatar. Bartulović u predstavi tog pozorišta „Putujuće pozorište Šopalović“ tumači lik Jelisavete.

Publika je do sada u malom i velikom gradu smederevske tvrđave gledala pet predstava, a sutra je slobodan dan zbog otkazivanja predstave Kraljevčana.