Slike Zorana Jovanovića Jusa u Galeriji ULUS od 5. januara 

ProlazIzložba slika Zorana Jovanovića Jusa biće održana od 5. do 19. januara u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) u Beogradu. 
Zoran Jovanović Jus (1951) je umetnik koji već decenijama stvara u raznim oblastima umetnosti u Srbiji i u svetu, što mu je donelo brojne prestižne nagrade. 
Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti 1977. godine u klasi profesora Stojana Ćelića. Član je ULUS-a od 1978. godine, a od 1981. i Francuskog udruženja likovnih umetnika (La maison des artistes), kao i Francuske filmske akademije. 
U domenu crteža, multimedija i grafičkog dizajna kreirao je za mnoge poznate svetske časopise. Radio je plakate za velike filmske kompanije: 20th Century Fox, Warner Bros, AMLF, AAA, UGC, Kanal plus, kao i za brojne filmske hitove. 
Dobitnik je Jugoslovenske nagrade za karikaturu „Pjer“ (1979), Nagrade ULUPUDS-a na Oktobarskom salonu (1980), Nagrade „Cezar“ Francuske filmske akademije za najbolji filmski plakat za film „Smaragdna šuma“ Džona Burmena, priznanje za kampanje filmova „Ambis“ Džemsa Kamerona (1988), „Dina“ Dejvida Linča (1988) i „Kad je Hari sreo Seli“ Boba Rejnera (1989) i brojnih drugih priznanja. 
-Moje interesovanje oduvek je bilo vezano za čoveka, za odnos između ljudi i za sve što je jedan čovek u stanju da uradi drugom. Te tanane relacije koje nas spajaju i razdvajaju pretočene su na slikama u odnose konkretnih figura, ali i u mnoštvo ličnih simbola – naveo je autor o svom radu. 
Tema njegovih slika, kako je rekao, vezane su za tegobe savremenog čoveka u svetu koji ga okružuje, čoveka koji se oseća usamljeno i otuđeno među mnoštvom pripadnika svoje vrste. 
-Strahovi koje nosi u sebi. Ljubav ili nedostatak ljubavi. Strah od ljubavi. Strah od bola. Strah od smrti – naveo je umetnik kao osnovne teme svojih radova. 
Slike Zorana Jovanovića Jusa nalaze se u privatnim kolekcijama širom sveta, među kojima su zbirke porodice Miteran, Žan-Žaka Anoa, Džejmsa Kamerona, Žozijan Balasko, Izabele Ađani i Ronalda Lidsa. 
Izložbu će 5. januara u 19 cčasova otvoriti ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

Povezana vest:  Novi Budweiser Budvar Dark, taman kako treba!