vukova_kuca_dvoristeSutra završni programi 76. Vukovog sabora

 

U Tršiću kod Loznice sutra će biti održana završna svečanost 76. Vukovog sabora, koji se tradicionalno održava u čast reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Centralna priredba te najstarije i najznačajnije srpske svetkovine prosvete i kulture počeće u 12 časova na otvorenoj sceni kraj Žeravije.

Priredba će početi podizanjem Vukove zastave na jarbol i himnom Vuku Stevana Mokranjca, u izvođenju Gradskog mešovitog hora Centra za kulturu iz Loznice.

Povezana vest:  Objavljena knjiga Ivana Stankovića: „Osnovi Kakodalogije“ – Nauk da sve bude OK!

Tradicionalnu saborsku besedu izgovoriće ministar za kulturu Nebojša Bradić, dok će muzičko scenski prikaz o Boju na Loznici prirediti Pozorište „Ogledalo“ iz Beograda.

Prethodno će u Vukovoj spomen školi u Tršiću biti predstavljena monografija o slikaru Ratku Laliću.

Predviđeno je i da ministar Nebojša Bradić i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović potpišu Protokol o realizaciji projekta Kuća pisaca u Tršiću.

Povezana vest:  Baletska predstava "TAJNA MADAM TISO – DODIRUJUĆI ISTORIJU" ponovo na sceni Doma omladine Beograda

Ovogodišnje saborske svetkovine koje su u znaku 100. godišnjice rođenja književnika Meše Selimovića i 200. godišnjice Boja na Loznici, otvorila je 13. septembra u Vukovom domu kulture u Loznici, direktorka Drame Narodnog pozorišta iz Beograda Ivana Dimić.

Tokom sedam dana sabora u Tršiću, Loznici i Beogradu održano je 15 raznovrsnih književnih, muzičkih, filmskih, likovnih i naučno-stručnih sadržaja.

Povezana vest:  IZLOŽBA "ZAJEDNIČKA DOMOVINA. ILUSTROVANI DELIBES" u Institutu Servantes

Organizator Vukovog sabora je Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i grad Loznica.

Sabor je najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji. Organizuje se od 1933. godine, a nije održan samo dva puta, tokom Drugog svetskog rata, 1941. i 1944. godine.