kontadur_schlek_tour_de_france_2010Kontador dopingovan i suspendovan

 

Trostrukog osvajača Tur de Fransa Alberta Kontadora suspendovala je Međunarodna biciklistička federacija (UCI) nakon pozitivnog doping nalaza. U urinu proslavljenog španskog bicikliste pronađena je „mala koncentracija“ zabranjenog stimulativnog sredstva klenbuterola, potvrdila je Svetska antidoping agencija (WADA), tačnije laboratorija u Kelnu. Nedopušteno sredstvo, često se koristi u sportovima snage, a pronađeno je u uzorku kojeg je Kontador dao 21. septembra, odnosno za vreme prestižne francuske trke.

UCI objašnjava da je sredstvo u Kontadorovom uzorku „400 puta manje od onog koju WADA-ina antidoping laboratorija moraju detektovati“, ali i dodaje da je biciklista „privremeno i službeno suspendovan“ budući da su i A uzorak i B uzorak dokazali prisutnost zabranjene supstance.

Povezana vest:  Jovani Crnogorac još 50 UCI bodova

Dokaže li se da je Kontador pokušao na nedozvoljen način da pobeđuje, svetski biciklizam će doživeti velik udarac. Iako ima tek 27 godina, Španac je, u svakom slučaju, najbolji biciklista svoje generacije čije su pobede gledane kao izlazak sporta iz ralja dopinga.

Hoće li ili ne Kontadoru biti oduzeta pobeda sa poslednjeg Tura iz UCI-ja nisu potvrdili. Jasinto Vidarte, Kontadorov PR, putem saopštenja je poručio da je jedini mogući način na koji je biciklista u telo mogao uneti klenbuterol – prehrana:

Povezana vest:  TRKA OKO ITALIJE, Bak pobednik 12. etape, Rodriges i dalje u vođstvu

-Do sada konsultovani eksperti složili su se da je u pitanju slučaj zaražene hrane, pogotovo zato što je Kontador prošao nebrojene doping testove za vreme Tur de Fransa. Budući i da je toliko mala količina uočena, mora da se isključi namera namernog unošenja.

Dejvid Hovman, WADA-in direktor, nije želeo da govori konkretno o ovom slučaju, ali je naglasio da i najmanja nepravilnost može dovesti do suspenzije sportiste i dodao:

Povezana vest:  Srbija želi Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu 2015.

-Činjenica je da je laboratorija ovo otkrila. Ne postoji limit prema kojem se istraga ne bi nastavljala. Klenbuterol je u opticaju već 20 ili 30 godina, dakle, nije reč ni o čemu novom.

Kontador je u julu osvojio svoj treći Tur u poslednje četiri godine (2007, 2009, 2010.). Slavio je ispred Andija Sclecka sa 39 sekundi prednosti. U bogatoj karijeri ima i pobede sa Vuelte (2008.) i Điro d Italije (2008.).