sep_blaterBlater će sazvati vanrednu sednicu Izvršnog komiteta FIFA

 

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater sazvaće vanrednu sednicu Izvršnog komiteta te organizacije na kojoj će se raspravljati o zvaničnom izveštaju povodom optužbi za korupciju u vezi sa glasanjem za domaćina Svetskog prvenstva 2018. i 2022. godine.

Dvojica fudbalskih zvaničnika potvrdili su agenciji Asošiejted Pres da je Blater već kontaktirao kolege iz FIFA da ih obavesti o sastanku koji bi trebalo da se održi sledećeg petka u Cirihu.

Povezana vest:  EP FRANCUSKA 2016, Nemačka pobedila Ukrajinu na početku Evropskog prvenstva

Sednica će se održati dva dana pre nego što Etički komitet FIFA donese presudu o slučaju Amosa Adamua i Rejnalda Temarija, dvojice funkcionera koji su optuženi da su nameravali da prodaju svoje glasove u zamenu za sredstava za finansiranje fudbalskih projekata. Prema rečima jednog od izvora agencije AP, Blater je poslao zahtev za održavanje vanredne sednice ali nije naveo detaljan plan rada.

Povezana vest:  "Fudbal za prijateljstvo" vodi najboljeg mladog novinara iz Srbije na finale Lige šampiona

Izvršni komitet FIFA se poslednji put sastao 29. oktobra, kada su članovi, među kojima nije bilo suspendovanih Adamua i Temarija, odlučili da se glasanje za domaćina Svetskog prvenstva održi 2. decembra, kako je bilo i planirano. Blater je tada rekao da će u izboru učestvovati 22 ili 23 glasača, u zavisnosti da li će Etički komitet kazniti jednog ili dvojicu suspendovanih funkcionera FIFA.

Povezana vest:  Gvardiola: Nemam nemački mentalitet zato što sam Katalonac

Etički komitet FIFA će, takođe, ispitati navode da su Španija i Portugal, koje su se zajedno kandidovale za dobijanje Svetskog prvenstva 2018. godine, prisatale na trgovinu glasovima sa Katarom, koji se prijavio za domaćina Mundijala 2022. godine.