Vatikan nije oduševljen Avatarom

 

avatar_picZa razliku od velikog dela sveta, Vatikan nije oduševljen naučnofantastičnim filmom „Avatar“ Džejmsa Kamerona (James Cameron). Trodimenzionalni filmski spektakl naišao je na osrednje kritike vatikanskog dnevnika i radija, koji ocenjuju da su zaplet filma i njegova ekološka poruka površni, uprkos inovativnim vizuelnim efektima.

Vatikanski list „Oservatore romano“ (Ossevatore) navodi da u filmu, uprkos „čudesnoj, očaravajućoj tehnologiji“, ima „malo istinskih emocija“.

Povezana vest:  Mimi Leder snima Na zapadu ništa novo

List ocenjuje da film „gubi zbog spiritualizma povezanog sa obožavanjem prirode“. Vatikanski radio film je nazvao „prilično bezopasnim“, ali i ocenio da nije reč o naučnofantastičnom remek-delu.

Ta stanica navela je da Kameronovo film „mudro fletruje sa pseudodoktrinama koje ekologiju pretvaraju u religiju milenijuma“. „Priroda više nije kreacija koju treba odbraniti, već božanstvo koje treba obožavati“, ocenjuje kritičar tog radija. Kritike su objavljene nakon italijanske premijere filma u Rimu. „Avatar“ će se od petka prikazivati u italijanskim bioskopima.