Deset godina nakon portreta Maradone, Kusturica se vraća dokumentarnom filmu da ovekoveči još jednu legendarnu figuru – bivšeg urugvajskog predsednikaHosea „Pepea“ Muhiku u filmu „Pepe, jedan uzvišeni život“Kusturica je izjavio da je pre mnogo godina čuo za predsednika koji vozi traktor, i da je odmah pomislio kako želi da snimi film o njemu. Snimanje je trajalo dve godine, od 2013. do 2015, kada se završio Muhikin mandat. Kroz seriju razgovora, Kusturica Muhikadiskutuju o smislu života kroz filozofsku, političku, estetsku i poetsku vizuru. Na nežan i topao način, Kusturica prikazuje Muhiku u svakodnevnim poslovima u bašti, kao i razgovorima o bitnim trenucima svoje prošlosti. Muhikina ideologija jednako se ogleda u njegovim političkim stavovima, kao i u njegovom skromnom načinu života.

Povezana vest:  Skarlet Johanson ne može da konkuriše za Zlatni globus

„On je verovatno jedini političar na svetu koji nije korumpiran“, izjavio je Kusturica za čoveka poznatog kao „najsiromašniji predsednik na svetu“. Muhika je svoju platu poklanjao u dobrotvorne svrhe i živeo u ubeđenju da kada ti većina pokloni vlast, moraš da živiš kao većina, a ne elita. Počeo je kao gerilski borac, pljačkao je banke, borio se protiv fašista, i proveo je 13 godina u zatvoru gde se posvetio učenju. Bio je ministar poljoprivrede, zatim premijer, i na kraju 40. predsednik Urugvaja, verovatno i najvoljeniji predsednik jedne zemlje u savremenoj istoriji. „Bio sam šokiran kad sam video da ljudi plaču zato što se predsedniku završava mandat. Bila je tolika gužva da sam zamalo slomio nogu u pokušaju da napravim dobar snimak. Kao da su Rolingstonsi došli u grad… Postoji razlog zašto su Urugvaj zvali Švajcarska Južne Amerike. Kada padnete u depresiju zbog svega što se dešava u svetu, barem imate jedan primer uspešnog društva,“ izjavio je Kusturica.

Povezana vest:  Dvanaest premijera u međunarodnom takmičarskom programu Beldocsa

Film je premijerno prikazan van konkurencije na festivalu u Veneciji, a na 47. FEST-u će takođe biti prikazan van konkurencije u Glavnom programu.

47. FESTodržaće se od 22. februara do 3. marta, a celokupan program biće objavljen 28. januara.