Svečanom ceremonijom otvaranja koja je održana u velelepnoj Kristalnoj dvorani, započelo je petnaesto izdanje Evropskog olimpijskog festivala mladih, multi-sportskog takmičenja namenjenog najboljim sportistima iz cele Evrope uzrasta između 14 i 18 godina.

Među mnogobrojnim gostima, bili su i Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i Predsednik Evropskih olimpijskih komiteta Janez Kocijančič.

Ceremonija je započeta podizanjem zastave Azerbejdžana, nakon čega je usledila tradicionalna parada sportista iz 48 zemalja Evrope, među kojima je bilo i 57 sportista iz Srbije koji nastupaju na ovom takmičenju.

Povezana vest:  OI 2012, Organizatori ne žele naoružane agente na OI u Londonu

Zastavu naše zemlje na svečanoj ceremoniji otvaranja nosila je plivačica Nina Stanisavljević.

Svečanost je nastavljena govorima Prvog potpredsednika Vlade Azerbejdžana i Predsednika Organizacionog odbora Baku 2019 Jaguba Ejubova i Predsednika Evropskih olimpijskih komiteta Janeza Kocijančiča.

Pred oko 2700 sportista koji učestvuju na EJOF – u, Kocijančič je izjavio: „Evropski olimpijski festival mladih je prepoznatljiv kao rasadnik budućih šampiona i osvajača olimpijskih medalja… EJOF je u isto vreme i prilika da se pokaže da mladi sportisti iz cele Evrope rastu zajedno u skladu sa olimpijskim idealima, uz ideje mira, prijateljstva i saradnje među narodima.“

Povezana vest:  OI 2016, Felps i Bolt ušli u istoriju Olimpijade

Evropski olimpijski festival mladih je zvanično otvorio Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, a vrhunac ceremonije bio je momenat kada je upaljen olimpijski plamen. Plamen je upalio olimpijski šampion u rvanju iz Atine 2004. godine, Farid Mansurov.

Prva takmičenja su počela i pre same ceremonije otvaranja, naši sportisti zabeležili su svoj prvi nastup. Rvač Dejan Fratrić u kategoriji do 55 kg u prvom kolu bio je slobodan, a u osmini finala je izgubio rezultatom 5:3 od takmičara iz Turske, Bekira Atesa.

Povezana vest:  MOK potpisao ugovor sa Audijem

Danas će naši sportisti nastaviti svoje nastupe u rvanju, dok takmičari u atletici, plivanju, tenisu, košarci i rukometu po prvi put izlaze na borilišta.