fifaOrganizacije homoseksualaca traže izvinjenje od FIFA

 

Vodeća međunarodna organizacija koja se bori za prava homoseksualaca zatražila je danas od Svetske fudbalske federacije (FIFA) da se zvanično izvini zbog izjave svog predsednika Sepa Blatera o tome da bi homoseksualci trebalo dobro da razmisle o ponassnju na Svetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru. Blater je u ponedeljak rekao da bi homoseksualci tokom turnira u Kataru trebalo „da se uzdrže od seksualnih aktivnosti, possto je u toj zemlji homoseksualno ponassanje zabranjeno“.

Povezana vest:  Zvezda protiv Florijane na početku kvalifikacija

Direktor za odnose sa javnossću evropskog ogranka Međunarodnog udruženja lezbijskih, gej, biseksualnih, trans i interseksualnih osoba Juris Lavrikovs rekao je da je Blaterov komentar „vrlo tužan i da je duboko uvredio ljude“.

-Mislim da bi trebalo da objave saopsstenje sa snažnom porukom, a ne samo da ga ‘operu’ nekim komentarima. U ovom slučaju prekrssena su osnovna ljudska prava – rekao je Lavrikovs.

Povezana vest:  Murinjo: Nemamo prioritete, napašćemo sve trofeje

Balter je u ponedeljak upitan da li vidi moguće kulturolosske probleme na Svetskom prvenstvu u Kataru kroz osmeh rekao: „Mislim da bi gej navijači morali da se uzdrže od seksualnih aktivnosti“.

-To nije ssala, to je pitanje života i smrti. Katar i joss 70 drugih zemalja smatraju kriminalcima ljude koji su u homoseksualnim vezama, a u nekim zemljama za to primenjuju smrtnu kaznu – rekao je Lavrikovs.

Povezana vest:  ITALIJANSKA LIGA, Rezultati i tabela utakmica četvrtog kola Serije A

-Razočaravajuće je da član – predsednik organizacije koja promovisse fudbal i osuđuje svaku vrstu diskriminacije, izjavi tako nessto – dodao je on.

FIFA je 2. decembra Kataru dodelila organizaciju Svetskog prvenstva 2022. godine. U konkurenciji su bili Australija, Japan, Južna Koreja i SAD.