Juče, 28. aprila, otvoreno je novo, ovogodišnje izdanje festivala SEEfest (Festival filmova Jugoistočne Evrope) u Los Anđelesu. Festival je osnovan još 2002. godine, a svih ovih godina cilj je ostao isti – na godišnjem nivou predstavlja filmove hvaljene i u u međunarodnim okvirima, kao i umetničke instalacije, konferencije filmskih stvaralaca, filmske i projekte novih medija u fazi nastajanja, filmske retrospektive, književne salone i ostale događaje iz ovog  dela Evrope i sveta.

Povezana vest:  NEPRIJATELJ - Izveštaj sa konferencije za štampu

I ove godine u programima festivala u Los Anđelesu biće i niz srpskih filmova i manjinskih koprodukcija. Publika će biti u prilici da pogleda nagrađivani celovečernji rediteljski prvenac Marka Đorđevića, film Moj jutarnji smeh, kao i dugometražno dokumentarno ostvarenje Linija života iskusnog Darka Bajića.

Na programu je srpsko-britanski dokumentarac Faith and Branko autorke Ketrin Hart, a tu je i manjinska srpska koprodukcija, takođe dokumentarni film U slavu kraljice Tatije Škirtladz, kao i kratki filmovi Izgubljeni dani u režiji Jovane Avramović i Jakna u režiji Aleksandre Nestorov.

Povezana vest:  Procureo snimak borbe Batmana i Banea

Svetsku premijeru ovih dana na ovoj losanđeleskoj filmskoj fešti imaće kratkometražno dokumentarno ostvarenje Nevidljivi život (Invisible Life) autora Vuka Dapčevića, koji, uz kako navode, dosta mračnog humora prikazuje lokdaun u Srbiji tokom marta 2020. godine. U program je uvršten i srpski kratki animirani film Trkija Marije Vulić i Isidore Vulić.

Počasne nagrade festivala dobiće Dubravka Ugrešić, hrvatska glumica Marija Škaričić i srpska glumica Jasna Đuričić. Članice žirija su i Milena Zdravković, koncept-dizajnerka poreklom i obrazovanjem iz Srbije, i Ivana Todorović, rediteljka, između ostalog, zaslužna i za režiju nagrađivanog kratkog igranog filma Kao kad sam kod kuće.

Povezana vest:  Povlačenje filmova o Hariju Poteru 29. decembra

PHOTO: FCS