Kaspersky Endpoint Security Cloud rešenje je pokazalo 100% efikasnost protiv ransomver napada, prema nedavnoj proceni organizacije AV-TEST. Kao rezultat tri različita scenarija i 113 uzoraka napada, proizvod nije izgubio nijedan korisnički fajl i nadmašio je 10 različitih sajberbezbednosnih vendora.

Poslednjih nekoliko godina, ransomver je prerastao u industriju uz veliki broj porodica malvera, kriminalnih grupa i napada-u-vidu-usluge (attacks-as-a-service). Samo u drugom kvartalu 2021. godine pojavilo se 3.905 novih modifikacija ransomvera, dok je na globalnom nivou napadnuto 97.451 korisnik, što je oko 6.000 više nego u prethodnom kvartalu, prema istraživanju kompanije Kaspersky. Prilikom pristupa sistemu, ovakvi napadi se brzo šire sa jednog uređaja na drugi, dok sanacija i povraćaj fajlova mogu da traju danima ili čak nedeljama. Kako bi izbegli tako ozbiljne i skupe posledice, preduzeća bi trebalo da koriste pouzdano i provereno sajberbezbednosno rešenje koje može da otkrije maliciozne aktivnosti i opozove kodiranje.

Povezana vest:  LG K serija smart telefona na CES sajmu

AV-TEST je ispitao 11 platformi za zaštitu krajnjih tačaka na tri scenarija: napade ransomverom na korisničke fajlove koji se skladište na lokalnom sistemu, napade ransomverom na korisničke fajlove koji se nalaze u udaljenom zajedničkom folderu i Proof of Concept napade ransomverom na korisničke fajlove na lokalnom sistemu. Tokom testa, od proizvoda se očekivalo da otkriju aktivnosti ransomvera i njegove fajlove, blokiraju ga, opozovu sve promene korisničkih fajlova i uklone pretnju sa targetiranog sistema. Test je uključivao 25 porodica ransomvera kao što su REvil, Ryuk, Conti, Lockbit, pysa, Ragnarlocker, Ransomexx i druge, kao i 14 dokaza koncepta (PoC).

Kaspersky Endpoint Security Cloud rešenje je u potpunosti blokiralo 100% napada u sva tri scenarija bez šifrovanja ijednog korisničkog fajla, a pretnje su uklonjene iz zaštićenog sistema. Kaspersky Endpoint Security Cloud rešenje je postiglo najveću stopu zaštite među svim testiranim proizvodima, dokazujući svoju vrednost kada je reč o zaštiti kompanija od ove vrste napada. Uspelo je da u slučaju napada zaštititi poslovne podatke na desktopu zaposlenih i u zajedničkim folderima u slučaju kompromitovanja od strane postojećih porodica ransomvera, ali i uzoraka posebno dizajniranih za test. Poslednji, međutim, uključuje različite stvarne tehnike šifriovanja koje koriste protivnici.

Povezana vest:  Napadi na industrijski sektor u porastu: godišnji pregled kompanije Kaspersky

 „Kompanija Kaspersky je na našim testovima ponudila visok nivo zaštite od svih napada ransomverom. Jasno je nadmašila ostale testirane proizvode. Bez obzira na to da li govorimo o Revil ili Ryuk ili Conti porodicama ransomvera – niko od njih nije uspeo efikasno da sprovede maliciozne aktivnosti dok je rešenje kompanije Kaspersky štitilo sistem,” rekao je Andreas Marks (Andreas Marx), izvršni direktor organizacije AV-TEST.

Iako ransomver zaista može da dovede do obustave posla na neko vreme, a povraćaj podataka može biti jako težak i skup, zaštita od njega ne zahteva sofisticirane mere ili velika ulaganja. Sledeći jednostavna pravila, kao što su pravljenje rezervnih kopija podataka i edukovanje zaposlenih da ne otvaraju fišing i-mejlove, zajedno sa dobrim bezbednosnim proizvodom za zaštitu krajnjih tačaka bi trebalo da funkcioniše jednako dobro. Sjajno je videti rezultate organizacije AV-TEST koji dokazuju da je Kaspersky platforma za zaštitu krajnjih tačaka sigurna opcija i da garantuje apsolutnu zaštitu od ransomvera,” komentariše Andrej Dankevič (Andrey Dankevich), viši menadžer marketinga proizvoda u kompaniji Kaspersky.

Povezana vest:  HONOR nas podseća koliko je važno da smo zajedno

Ceo izveštaj “Advanced Endpoint Protection: Ransomware Protection Test”, koji je poručila kompanija Kaspersky, a izvršila organizacija AV-TEST GmbH, možete pronaći ovde.

Za više informacija o Kaspersky Endpoint Security Cloud rešenju, molimo posetite stranicu ovde.