Usvajanjem amandmana na  Zakon o zabrani diskiriminacije, uključene su polne karakteristike kao osnov za zabranu diskriminacije, i time je Republika Srbija postala je druga država u regionu koja prepoznaje polne karatkeristike kao osnov diskriminacije i time je otpočela rad na zaštiti prava interseks/međupolnih osoba.

“Država Srbija je stavljanjem polnih karakteristika u Zakon o zabrani diskriminacije prepoznala jednu malo vidljivu grupu u društvu, a to su interseks/međupolne osobe. Sa ovim prepoznavanjem interseks/međupolnih osoba omogućava se zaštita i očuvanje telesnog integriteta i autonomije interseks/međupolnih osoba.” – Kristian Ranđelović, director organizacije XY Spectrum.

Posebno pozdravljamo promenu člana 22. stav 2. Zakona o zabrani diskiriminacije koji prepoznaje i polne karkterisite dece kao mogući osnov za diskriminaciju, i nadamo se da će ove izmene otvoriti put za odgovarajuće podzakonske akti kojima bi se precizno regulisao položaj interseks/međupolnih novorođenčadi, kao i njihov položaj tokom razvoja i rasta.

Povezana vest:  Više od 1700 mališana po domovima širom Srbije obradovano je svežim pecivom

“Na Balkanu, nažalost, nije jednostavno odgajati dete kao rodno neutralno, dete koje nije ni dečak ni devojčica, odgovarati na pitanja rodbine i komšiluka ,,Da li je to dečak ili devojčica?“ sa ,,Ni jedno ni drugo/Još uvek ne znamo“ ili samo prećutati odgovor.  Ako stručnjaci smatraju da je medicinski tretman neophodan, roditelje treba obavestiti o zdravstvenim posledicama i rizicima obavljanja intervencija, a posebno, mogućnost odlaganja operacija koje nisu od vitalnog značaja do trenutka kada je to pravovremeno – jer je to najbolji ishod za pacijenta.” – dr. Katarina Maksimović, specijalista psihijatrije

Povezana vest:  CAMPARI kalendar za 2012. nazdravlja životu uz prepoznatljivo lice Mile Jovović

Izuzetno je bitno da javnost postane svesna sa kakvim se problemima suočavaju interseks/međupolne osobe, na koji način im je često onemogućeno korišćenje osnovnih ljudskih prava, kao i toga kako može da se pomogne pri uklanjanju tih poteškoća.  Usvajanje amandmana Zakona o zabrani diskirminacije su ključni za stvaranje i održavanje svesti svih građana da interseks/međupolnih osobe nisu dijagnoza na papiru, te da su ravnopravan deo društva i da, u skladu sa tim, njihova prava treba da budu jednako ostvarena.

Povezana vest:  Promocija srpske mode i umetnosti na London Fashion Weeku

*Interseks/međupolnost je krovni termin za osobe rođene sa varijacijama polnih karakteristika, hromozoma i/ili hormona koji ne moraju odgovarati društvenim i medicinskim očekivanjima. Tačnije rečeno, interseks/međupolne osobe su rođene sa fizičkim ili biološkim polnim karakteristikama (poput polne anatomije, reproduktivnih organa, hormonskih obrazaca i/ili hromozomskih obrazaca) koji se ne poklapaju sa tipičnim definicijama muškog odnosno ženskog tela.