Bliži se sezona praznika i novogodišnje euforije, a sa njom i večita nedoumica – kako izabrati odgovarajući poklon za poslovne saradnike? Poklon je dobar način da poslodavac nagradi zaposlene i pokaže da ceni njihov trud i rad.

Takođe, može biti prigodna šansa da koleginici iz kancelarije izrazite zahvalnost što vas uvek podržava na zajedničkim projektima. Prema tome, poklonom pokazujemo divljenje, ali i zahvalnost za saradnju i prijateljstvo. Kako onda da izbegnete kupovinu nekog nezanimljivog poklona i ne propustite priliku da na suptilan i jednostavan način poboljšate saradnju i međuljudske odnose u kolektivu?

Uprkos tome što dan za danom provodite bezbroj sati radeći sa ovim ljudima, možda zapravo i ne poznajete svoje kolege baš najbolje. Šta se vašim saradnicima dopada, kakve su im navike, šta bi ih obradovalo? Predstavljamo vam nekoliko sjajnih poklona sa kojima ćete postići željeni efekat i doprineti prazničnom raspoloženju na poslu.

Praktičan poklon je uvek u trendu

Praktičan poklon koji vaši poslovni saradnici i kolege mogu upotrebiti za rad je uvek dobra ideja. Bilo da je reč o rokovnicima, agendama, olovkama ili kalendarima, Nova godina je definitivno povod za poklone koji mogu da poboljšaju produktivost, unaprede organizaciju i efikasnost u kancelariji.

Dobra stvar je što se odabirom praktičnog poklona ne odričete kreativnosti. Naprotiv, postoji mnogo načina da kroz poklon izrazite originalnost, a jedan od njih je personalizovan poklon. Planeri sa natpisom firme, elegantne kutije za olovke, torbe za laptop ili poslovni rančevi sa vašim reklamnim sloganom kompanije su izvrsna prilika da zaposlenima poklonite vredan predmet koji će stalno koristiti. Novčanici, rančevi ili torbe raznih dimenzija, modela i dezena, vizitari ili gedžeti – opcije su bezbrojne.

Povezana vest:  Osnovan "Klub ljubitelja čokolade"

Poslodavci bi svakako trebalo da imaju na umu i marketinški potencijal ovakvih poklona –  svaki put kad upotrebe olovku, torbu ili notes sa logotipom firme, radnici postaju besplatni promoteri vašeg poslovanja.

Jestivi pokloni kao sjajna ideja

Poklon korpe s voćem, jestivi buketi ili kutije sa omiljenim slatkišima, ko može da odoli poklonu koji lepo izgleda ispod novogodišnje jelke a uz to je i ukusan? Originalno upakovani domaći kolačići, teglice sa medom ili paketi sa čokoladom su odlično (i jeftino!) rešenje uvek kad niste sigurni šta da poklonite poslovnim saradnicima. Pored toga, tamna čokolada povećava pažnju i koncentraciju, što je dodatna prednost.

Unikatan poklon su svakako jestivi buketi koje možete napraviti sami od voća i povrća, čokoladnih bombona, flaše pića i slično. Buket se može ukrasiti borovim grančicama ili cvećem.

Zeleni detalji za kancelariju

Imate kolegu koji posebno mari za životnu sredinu ili jednostavno voli zelenilo? Nova saksijska biljka je onda poklon sa kojim ne možete pogrešiti i sasvim izvesno način da doprinesete biofilnom dizajnu kancelarije. Pored toga, istraživanje britanskog univerziteta Eksiter pokazalo je da prisustvo biljaka u kancelariji može da poboljša kreativnost za 45%, produktivnost za 40%, a opšte raspoloženje za 50%.

Ukoliko želite da obradujete kolege i da uz to pojačate njihove radne performanse izaberite neku od biljaka koje se smatraju najboljim rešenjem za kancelariju, čak i za onu sa slabijim prirodnim osvetljenjem. Zamija je popularna sobna biljka koja ne traži puno pažnje, a ni vode (dovoljno je zalivanje jednom mesečno!) i idealna je za radni prostor. Prema Feng shuiju ova biljka upija negativnu energiju i može da donese sreću i novac.

Povezana vest:  Letovanje Mišel Obame glavobolja za Belu kuću

Pored zamije dobar izbor za saradnike može da bude i japansko drvo novca – krasula. Smatra se da negovana krasula u kancelariji privlači novac, a botaničari imaju naučno objašnjenje za ovaj “fenomen”. Naime, u listovima biljke postoje eterična ulja koja aktiviraju umne sposobnosti, tj. povećavaju mentalnu budnost osoba u okruženju, zahvaljujući ćemu ona postiže bolje rezultate na poslu i samim tim i veću zaradu.

Kaktus olovka, potos, sanseverija, šeflera, dracena i fikus, takođe su na listi biljaka koje mogu da poboljšaju karijeru. Uz odgovarajuću poruku podrške i novogodišnjih želja, svaka od ovih ukrasnih biljaka može biti idealan novogodišnji poklon za poslovne saradnike.

Edukativne knjige ili kursevi – koristan i vredan poklon

Novogodišnji pokloni za zaposlene mogu da budu savršen spoj lepog i korisnog. Ukoliko kupite knjige ili uplatite kolegama neki edukativni kurs, ne samo da poklanjate znanje, već i ulažete u poslovanje koje vodite.

Novogodišnje odluke poslovnih ljudi koji rade na unapređenju karijere uglavnom podrazumevaju savladavanje novih veština. Bilo da je reč o online kursu jezika, rada u Photoshop-u, boljem snalaženju u Excel-u ili nečemu usko vezanom za vašu oblast, ovakav poklon nema vek trajanja.

Kada su u pitanju knjige, nije obavezno da to bude stručna literatura. Možete obradovati saradnike književnim klasicima ili se opredeliti za neko popularno delo savremene književnosti.

Gedžeti za ljubitelje tehnologije

Slušalice, usb memorije, zvučnici – ako ljubiteljima tehnologije poklonite smart uređaj, nećete pogrešiti. Veće kompanije kojima budžet to dopušta mogu za radnike da obezbede nove mobilne telefone ili nešto od dodatne opreme za računare. Manje firme koje s druge strane nemaju dovoljno sredstava da svakom radniku poklone novi računar ipak imaju još dosta izbora kada su gedžeti u pitanju.

Povezana vest:  Boris Banović, poznati hrvatski dizajner i TV lice predstavio najnoviju kolekciju po prvi put u Srbiji

Danas su dostupni razni modeli bežičnih slušalica, pametnih satova i narukvica, kao i usb gedžeta koji mogu da budu idealan poklon. Primera radi, ako u kancelariji imate kolegu kom se uvek ohladi kafa, poklonite mu usb grejač šolje.

Korak dalje će svakako biti personalizacija poklona. Ukoliko slušalice ili usb memorija imaju odštampan logo firme, obezbeđujete i besplatan marketing za svoj biznis.

Upakujte praznično raspoloženje

U sezoni novogodišnjeg darivanja i prazničnog raspoloženja prigodan poklon za kolege može biti upravo još malo prazničnog duha. Napravite jedinstvene poklon pakete tako što ćete spakovati sve one predmete bez kojih nije moguće zamisliti praznike i početak nove godine. To može biti velika šolja za toplu čokoladu ili čaj, aromatična sveća ili čak zvučnik sa novogodišnjim pesmama.

Za bolji efekat možete personalizovati šolju. Primera radi, u manjim firmama svaki radnik može da dobije šolju sa duhovitim natpisom i svojim imenom.

Ne zaboravite da od podele poklona napravite poseban događaj. Odredite pogodan trenutak kada će ceo kolektiv biti na okupu, izrazite zahvalnost za trud koji svakodnevno ulažu na poslu i čestitajte praznike i predstojeće radne pobede. Radnici vole kada se osećaju cenjeno i sasvim je izvesno da će nakon ovakvog gesta raditi još vrednije.

Tekst: S. Stanković

Foto: Pexels