Tekst pisan pre skoro pet decenija, majstorski rukopis Đorđa Lebovića, „Lutka sa kreveta broj 21“, u režiji Slobodana Brankovića, sinoć (25. marta) je premijerno izveden na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Priču o Vilmi, bivšoj logorašici „Kuće lutaka“, njenom životu, izborima i dilemi da li progovoriti o zločinu ili ne, na sceni su oživeli Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković i učinili da predstavu „na prvu“ zavoli do srži.

Kako ističe reditelj Slobodan Branković cilj mu je bio da publika sa predstave razmišlja o svojoj funkciji u društvu, o tome kolilo je bitno opredeliti se po nekim važnim društvenim pitanjima.

Povezana vest:  Stefani Majer - Domaćin

„Prezadoboljam kako je premijera prošla. Svi smo pod utiscima, glumci su dosledno, inspirativno igrali i zasluženo dobili stajaće ovacije. Sa nestrpljenjem čekam sledeće igranje“, rekao je Branković.

Predstavu „Lutka sa kreveta 21“ Srpsko narodno pozorište na svoj repertoar, postavilo je u  koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančeva, produkcijskom kućom „Beo Art“ i Savezom dramskih umetnika Vojvodine, te je ovim povodom umetnički direktor „Beo Arta“ Boris Mišković rekao da se čitava kreativna ekipa projekta, sa radošću uhvatila u koštac sa fantastičnim Lebovićevim tekstom, koga je adaptirala Ana Đorđević, čime su se, nedvosmisleno, svrstali u red onih kojima je do pozorišta, itekako, stalo.

Povezana vest:  BELEF 2011, BELEF od 7. jula do 15. avgusta, u šest programskih celina

„Naša predstava jeste pozorište. Pravo. Pošteno. Iskreno. Koje propituje, podsjeća, upozorava.  Pozorište kakvo treba da bude. Vjerujem da smo uradili nešto značajno za ovo društvo, a to, odmah, čini da se čovjek osjeća dobro. Nadajmo se, da će se, posle svakog izvođenja predstave, tako osjećati i naša publika, da sve protekne u slavu pozorišta“, podcrtao je Mišković.

Ova predstava, kako ističe reditelj, posvećena je svim onim žrtavama seksualnog nasilja koje su smogle hrabrosti da izađu i javno „upere prstom direktno u lice zla” ali onim koje još ćute, jer ova predstava prikazuje sav pakao koji jedna žrtva prolazi kada reši da progovori.

Povezana vest:  Sutra otvaranje izložbe „Svesvrstani“ Uroša Krčadinca u Studentskom gradu

„Pozorište u velikoj meri treba da bude platforma na kojoj ćemo otvarati i teme o kojima se u društvu nevoljno govori. Takođe je važno da se čuje glas onih kojima je on oduzet. Verujem da sa ovom, ali i mnogim drugim predstavama repertoaru, to i radimo“, objašnjava direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, Milovan Filipović.

Dramaturškinja predstave je Nikolina Đukanović, a scenografkinja i kostimografkinja Minja Poljak.

Foto: Petar Kujundžić