Branislavi Stefanović večeras je uručena nagrada „Slobodanka Caca Aleksić“ za najbolju režiju predstave za decu u sezoni 2020/21.

Stefanović je nagrađena za predstavu „Ukradeni princ i izgubljena princeza“ Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda, a nagradu je na svečanosti u beogradskom pozorištu „Puž“ uručio glumac Branko Milićević.

Nagrada se sastoji iz povedlje, plakete i novčanog iznosa i simbolično je stavljena u crveni novčanik.

Branko Milićević Kockica je kazao da je ovo „dan sećanja na Cacu“, te da ne treba da bude tužan nego veseo, „pre svega za nagrađenu Branu“, ali i za sve koji su znali rediteljku.

„Nagrada nije velika samo zato što je bila veliki reditelj, nego i veliki čovek. Govorili su za nju “Caca je čovek!“ O Caci je teško govoriti, a da je ne hvališ“, rekao je Milićević.

Povezana vest:  Pozorišni program KPGT-a za maj 2011.

Napomenuvši da je svrha nagrade da bude podsticaj dobitnicima, kao i da se sačuva uspomena na osobu čije ime nosi, Milićević je poželeo i da „Puž“ uvek izvodi neku od predstava njegove supruge, posebno izdvojivši „Nevaljalu princezu“.

Stefanović je izjavila za medije da je „divan osećaj i iznenađene veliko“ što je dobila nagradu za svoju prvu režiju predstave za decu, a „posebno što nosi ime takve rediteljke kakva je bila Caca Aleksić (1949-2019)“.

„Kad sam spremala prijemni ispit za pozorišnu režiju gledala sam sve što je bilo u Beogradu. Jedna od predstava koja mi je otvorila pitanje šta je pozorišna režija bila je “Hamlet u podrumu“ koju je režirala Caca“, prisetila je Stefanović.

Povezana vest:  Moneovi lokvanji na aukciji u Londonu

Prema njenim rečima, nagrađenu predstavu karakteriše „total dizajn“, odnosno svi elementi od komičnih do tragičnih, od pokreta, kostima, svetla do muzike čine organsko jedinstvo kakvo se retko sreće u domaćoj produkciji.

Žiri u sastavu Tatjana Peternek Aleksić, Ana Zdravković i Jug Radivojević, inače prvi dobitnik nagrade, ocenio je da je „Ukradeni princ i izgubljena princeza“ na tragu stvaralaštva Cace Aleksić kao „inventivna, maštovita, razigrana, duhovita i emotivna predstava“.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images

„Dinamika u promenama na sceni zahtevala je od rediteljke niz originalnih rešenja koja se neprestano smenjuju, pa su osmišljene scenske promene zadržale pažnju i najmlađe publike u svakom trenutku“, ocenio je između ostalog žiri.

Povezana vest:  Noć muzeja dobila Nagradu grada Beograda!

Na svečanosti u „Pužu“ prikazani su dokumentarni snimci iz života i rada Cace Aleksić, kao i snimci izjava o njoj mnogih glumaca poput Mikija Manojlovića, Svetlane Bojković, Katarine Žutić, dok su na pozornici svoja sećanja kazivali Branislav Zeremski, Milan Čučilović i drugi.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images

Nagrada za režiju „Slobodanka Caca Aleksić“ ustanovljena je da podstiče nova traženja u oblasti pozorišne režije za decu, koju je Aleksić unapređivala, razvijala i dala joj posebno obeležje.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images