Tokom vikenda održaće se dva atraktivna koncerta u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, u okviru “Atrium Sessions” programa, sa početkom u 20.30 časova u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF: grupa Galija nastupiće u subotu 24. septembra, a Belgrade Soul Sextet u nedelju 25. septembra.

Popularna domaća grupa Galija održaće koncert 24. septembra. Beogradska publika će uživati u poznatim pesmama koje su obeležile preko četiri decenije postojanja ovog benda: Dodirni me, Još uvek sanjam, Trube, Kotor, Možda sam lud, Čujem te lepo kako dišeš, Na tvojim usnama, … Ulaznice se mogu nabaviti onlajn putem sajta tickets.rs, kao i na Ticket Vision prodajnim mestima.

Grupa Galija osnovana je u Nišu, 1976. godine. Nenad Milosavljević, osnivač i lider grupe Galija, već tada poznat u Nišu kao kantautor i samostalni muzičar (vokal, akustična gitara, usna harmonika) okupio je rok grupu za učešće u pozorišnoj predstavi „Treća polovina“ amaterske pozorišne družine iz Niša. Dogovor o osnivanju grupe postignut je u niškoj kafani „Galija“ poznatoj po tome što su se u njoj okupljali umetnici i boemi grada Niša. Posle početnih lutanja u traženju imena za grupu, naziv legendarne kafane preuzet je i usvojen kao najbolje rešenje.

Povezana vest:  Sevdah projekat vrhunskih muzičara

Prvi značajan uspeh Galija je postigla pobedom na Zaječarskoj gitarijadi 1978. godine. Nekoliko meseci posle toga Galija je nastupila (na Omladinskom festivalu u Subotici, gde je proglašena za istinsko otkovenje finala festivala „Omladina 78“. Nakon afirmisanja na jugoslovenskoj muzičkoj sceni usledili su koncerti i snimanje prvog studijskog albuma za PGP RTB, krajem 1978. godine.

Njihova “plovidba” traje već 45 godina bez prekida, a preko deceniju u nepromenjenom sastavu: Nenad Milosavljević Neša (vokal, najlon gitara, usna harmonika), Predrag Milosavljević Peca (vokal), Boban Pavlović (bubanj), Dragutin Jakovljević Guta (električna i akustična gitara), Slaviša Pavlović Stenli (bas) i Goran Antović (klavir i klavijature).

Povezana vest:  Madonini bračni saveti na američkoj tv

Seriju „Atrium Sessions“ koncerata u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja zatvoriće 25. septembra Belgrade Soul Sextet svojim koncertom „Tri sevdaha“ koji kombinuje zvuke džeza, tanga i tradicionalne balkanske muzike koju predstavlja sevdah.  Ulaznice se mogu nabaviti onlajn putem sajta tickets.rs, kao i na Ticket Vision prodajnim mestima.

Ovaj sastav čini šestoro renomiranih umetnika i profesora klasične muzike. Sastav je krenuo sa aktivnim radom 2017. godine na čelu sa profesorom trube, docentom Nikolom Mijajlovićem. Pored njega u sastavu su i Nenad Ljubenović profesor harmonike, dr Stevan Bata Kovačević profesor kontrabasa na visokoškolskoj ustanovi, pijanista i profesor Bojan Mladenović, perkusionista Dmitri Ivanilov i vokal dr Jelena Jakovljević, vanredni profesor flaute na Fakultetu umetnosti u Nišu.  Ova grupa umetnika okupila se oko iste ideje sa ciljem da tri različita muzička žanra poveže kroz njihovu zajedničku nit, a to je sevdah. Originalni aranžmani pisani za ovaj sastav izvode se solistički u klasičnom ruhu protkani poznatim melodijama džeza, tanga i tradicionalne balkanske muzike koju predstavlja nama svima poznati sevdah. Belgrade Soul Sextet do sada ostvaruje niz uspešnih koncerata i umetničkih saradnji u gradovima širom Srbije kao i u inostranstvu. Jedan od najuspešnijih bio je koncert na čuvenom Internacionalnom muzičkom festivalu u Riva del Garda u Italiji, 2019. godine. Ovaj sastav nastavlja svoj umetnički život kako u koncertnim salama širom naše zemlje tako i na festivalima u Evropi. Cilj ovih koncerata je da tradicionalnu evropsku i balkansku muziku kroz originalne aranžmane, predstave publici u sasvim novom ruhu kroz vizuru umetničke muzike.

Povezana vest:  BOŽO VREĆO I HALKA U MIKSER HOUSEU 3. DECEMBRA