Na 25. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 6. novembra 2022. u Kulturnom centru Pančeva, publika će moći da pogleda osam koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Italije, Austrije, Češke, Španije, Poljske, SAD, Izraela, Nemačke, Turske, Velike Britanije i Argentine. Poslednje festivalske večeri, u nedelju 6. novembra nastupiće sastav Alex B. and the Fergusons i Joe Lovano & Marcin Wasilewski Trio.

Koncertno veče u Dvorani KCP-a će u 20 časova otvoriti sastav sastav Alex B. and the Fergusons, koji predvodi naša poznata džez pevačica Aleksandra Bijelić.

Povezana vest:  David Guetta na EXIT donosi najveći spektakl u karijeri!

Aleksandra Bijelić jedna je od vodećih vokalistkinja iz Srbije, bilo da se radi o klasičnom džez pevanju u čijim okvirima se posebno ističe izuzetnom tehnikom i osećajem za improvizaciju, saradnji sa zvezdama pop i rok scene u ulozi pratećeg vokala ili, pak, primenjenim radom na reklamama, filmu, dečjim programima ili sinhronizaciji crtanih filmova (Princeze sirene, Lenji grad, Vipo i drugi). Alex B. and the Fergusons će na 25. Pančevačkom džez festivalu predstaviti autorski materijal koji bi na albumu Neko drugi trebalo da bude objavljen do kraja 2022. godine.

Koncertno veče  i čitav festival u 21:45 zatvoriće čuveni američki saksofonista Joe Lovano, koji će ovom prilikom nastupiti sa Marcin Wasilewski Triom iz Poljske.

Povezana vest:  Finalisti X Faktora pevaju najveće hitove Evrovizije!

Joe Lovano je od devedesetih godina prošlog veka do danas na prvoj liniji postbapa, kao izrazito ekspresivni improvizator, majstor svingovanja čiji fleksibilni baperski stil zadire i u sfere modalne i slobodnije improvizacije. Marcin Wasilewski Trio je pažnju i lovorike stekao unutar ansambla legendarnog trubača Tomaša Stanka, pre nego što su i sami krenuli samostalnim, podjednako uspešnim putem. Lovanova sposobnost da istovremeno dopuni i proširi osobenu estetiku ovog klavirskog trija – svirajući sa otklonom rezervisane snage koja bi u drugačijem okruženju prosto eksplodirala – funkcionisala je veoma efikasno u postavci gde je u ansamblu svirao tek kao „prateći” muzičar. Podjednako izvrsni rezultati očekuju se i u njegovoj ulozi lidera ovog jedinstvenog kvarteta.

Povezana vest:  Zašto ne smete propustiti prolećni No Sleep festival?

Pančevački Jazz festival održava se uz pokroviteljstvo i podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Ministarstva kulture i nacionalnog nasleđa Republike Poljske, Ambasade Izraela u Beogradu, Ambasade Savezne Republike Nemačke Beograd, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Gete instituta i Austrijskog kulturnog foruma Beograd.

Foto: Jimmy Katz