Svečanom ceremonijom i multimedijalnim spektaklom na Centralnom gradskom trgu pod nazivom „Sve boje slobode“, 21. marta 2023. godine Čačak je i zvanično postao prva Nacionalna prestonica kulture. Program je okupio nekoliko hiljada Čačana koji su  uživo  pratili spektakl koji je završen impresivnim vatrometom sa zgrade Kulturnog centra Čačka. U programu ceremonije otvaranja učestvovali su glumci: Vanja Milačić, Bojan Krivokapić, Una Đelošević, Nikola Stanković, Nenad J. Popović, Vladimir Jocović i Todor Trifunović, kao i muzičari: Bilja Krstić, Braća Teofilović, sopran Marija Nešić, Nenad Marić – Kralj Čačka, Čegi-Bend, KUD „Dule Milosavljević – Žele” i hor muzičke škole ”Dr Vojislav Vučković” iz Čačka.

Pre samog spektakla, u prostorijama Kulturnog centra Čačka, okupljenijim medijima na svečanoj Akademiji obratili su se gradonačelnik Čačka, Milun Todorović i ministarka kulture i potpredsednica Vlade Srbije, Maja Gojković. Među gostima bio je veliki broj zvaničnika iz Vlade Srbije, diplomatskog kora, kao i gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković rekla je tom prilikom da se ovim događajem ispisuju nove stranice istorije ovog grada, Moravičkog okruga i čitave srpske kulture. „Od večeras i tokom cele 2023. godine, Čačak će biti centar kulture i umetnosti naše zemlje. Pored savremenih formi stvaralaštva, brojni programi i sadržaji predstaviće svo bogatstvo i raznovrsnost tradicije ovog kraja i sve ono što lokalnu sredinu i okolinu čini privlačnom i upečatljivom“, poručila je Gojković. „Bogatstvo programa, nova mesta namenjena kulturnim sadržajima i lepota predela koji okružuju grad na Moravi, garantuju da će Čačak biti mesto okupljanja ljubitelja kulture iz zemlje i inostranstva“, poručila je ministarka. Ukazala je da je projekat Nacionalne prestonice kulture važan deo decentralizacije kulturnog života što je jedan od prioriteta Ministarstva kulture.

Foto: Bus Plus produkcija/ATAImages

Kroz četiri tematske celine, u narednom periodu, pod naslovom „Čačanska Rodna“, predstaviće se najbolja ponuda grada na obalama Zapadne Morave. Gradonačelnik grada Čačka, Milun Todorović, izjavio je: „Sloboda, „na Moravi“, „na raskršću“, „na kaldrmi“ definišu Čačak vekovima unazad, ali ono sto je od početka naša vizija jeste da potvrdimo ono što je decenijama iza nas – i Disovo proleće i Memorijal Nadežde Petrović ali i druge manifestacije koje su uzele utemeljenje u kulturi Srbije i regiona – i Krug, Animanima, časopis Gradac, Dani urbane kulture, Karusel i sve ono što su prethodnici radili, a radili su puno, uz ogromnu podršku predsednice Vlade i predsednika Republike Srbije, shvatajući da kada Evropa ima prestonicu kulture da to može i naša država. Kao pioniri u ovom poduhvatu učinili smo da pored nematerijalnih dobara ostanu i Muzej srpske pravoslavne crkve u okviru našeg hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, uz stalnu etnološku postavku u Hadžića kući i, naravno, sublimacija treba da bude za Dan grada 18. decembra kada ćemo na svečanoj Sednici predati baklju kulture našem komšijskom gradu Užicu, i da ostavimo i trajnu vrednost kroz Muzej košarke koji će biti jedinstven u ovom delu Evrope, a možda i u čitavoj Evropi. Čačak je uvek imao sa čim i sa kim da se pohvali i podiči, biće mnogo iznenađenja tokom godine“, rekao je gradonačelnik Čačka i najavio koncert „Riblje čorbe“ na Gradskom trgu u Čačku, već u sredu 22. marta od 20 sati.

Povezana vest:  Izložba "Scene" u Galeriji Doma omladine Beograda

Grad Trebinje partner je Grada Čačka, a tim povodom u Čačku su boravili gradonačelnik Mirko Ćurić i načelnik Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić. „Trebinje je svojevrsna prestonica kulture u Republici Srpskoj, a Čačak u Srbiji. To je bio samo jedan od razloga da naš grad bude partner prijateljima i braći u Srbiji. Počastvovani smo što smo dio ove velike manifestacije i što ćemo se tokom ljeta predstaviti Čačanima sa ‘Danima Trebinja“, kazao je Ćurić.

Foto: Bus Plus produkcija/ATAImages

Prestonica kulture Srbije jedan je od najznačajnijih projekata koje je pokrenulo Ministarstvo kulture sa ciljem da se uz podršku lokalnim samoupravama ojačaju ključni faktora kulturnog razvoja. Projekat obuhvata i izgradnju ustanova kulture: Muzeja košarke i Kulturnog inkubatora, razvoj arheoloških lokaliteta i rekonstrukcija urbanih celina kao što je plato Nadežde Petrović.

Povezana vest:  Priča o životu Kamija Pisaroa: Dubina slave I i II deo

Kroz četiri programske celine: „Na slobodi“, „Na raskršću“, „Na kaldrmi“ i „Na Moravi“, projekat „Čačak 2023“ predstavlja svoju bogatu istoriju, znamenite ličnosti, nematerijalno i materijalno kulturno nasleđe i gradske priče.

Foto: Bus Plus produkcija/ATAImages