„Katarina Velika i Potemkin: Moć, ljubav i rusko carstvo“ Sajmona Sibaga Montefjorea prikazuje život dvoje izuzetnih vladara i ljubavnika, ali daje i veoma dobru panoramu Rusije toga vremena.

Bilo je to najuspešnije političko partnerstvo u istoriji – senzualno i vatreno koliko i stvaralačko i vizionarsko. Katarina Velika bila je poznata po strastvenosti i carskim ambicijama. Knez Potemkin, krajnje samouveren i izuzetno darovit, bio je ljubav njenog života i njen suvladar.

Povezana vest:  „SOUND DEVELOPMENT CITY 2015" – MEĐUNARODNA UMETNIČKA EKSPEDICIJA OD BEOGRADA DO ATINE

Zajedno su osvojili Ukrajinu i Krim i definisali Rusko carstvo. Njihova ljubav bila je toliko burna da su se dogovorili da dele vlast i ostave slobodu Potemkinu da voli svoje lepe sestričine, a Katarini da uzima mlade miljenike. No ove „duše bliznakinje“ do kraja su volele jedna drugu.

Napisana na osnovu njihovih intimnih pisama i obimnog istraživanja, ova hvaljena biografija iz pera Sajmona Sibaga Montefjorea vraća carske partnere na zasluženo mesto, među divove svog doba.

Povezana vest:  Najbolji pogled na arapsku književnost - 50. Lagunin književni klub

Laguna za Sajam knjiga priprema i nedavno objavljeno kapitalno delo Montefjorea The World: A Family History.

Knjigu „Katarina Velika i Potemkin: Moć, ljubav i rusko carstvo“, kao i ostale naslove Sajmona Sibaga Montefjorea možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.