Grčka kao sinonim za savršenu mediteransku klimu, kristalno čisto more i plaže za svačiji ukus. Ono što je najbolje kod Grčke, kada je u pitanju planiranje i organizacija letnjeg godišnjeg odmora baš u ovoj zemlji, jeste raznolikost opcija.

Bilo da želite mirniju porodičnu varijantu, partijanje ili pak mogućnost da nešto obiđete i bolje upoznate kulturu našeg “balkanskog komšije”, Grčka nudi sve to.

I zapravo mnogo više. Tokom pripreme putovanja, odabira lokacije, pakovanja i svega ostalog, ujedno ne zaboravite na ono najvažnije. Putno osiguranje vam omogućava da tokom boravka u drugoj zemli budete bezbrižni. Putno osiguranje online možete nabaviti u nekoliko koraka i ujedno uporediti ponude osiguravajućih kuća, kako bi došli do vama najisplativije opcije.

Nastavite sa čitanjem teksta i saznajte i saznajte koje su to opcije za letovanje u Grčkoj, prilogođene svačijim željama i budžetu.

Halkidiki kao praktična opcija za porodice

Halkidiki je savršena opcija za mirno porodično putovanje. Pre svega, letovališta ovog dela Grčke nisu puno udaljena od granice sa Makedonijom, pa i putovanje samim tim nije dugačko.

Letovališta su ovde mirna, posebno prilagođena za odlazak sa mališanima. I ono što je najvažnije, možete proći povoljnije sa troškovima u odnosu na ostale delove grčke obale.

U velikom broju smeštajnih jedinica  ćete pronaći sadržaj za decu, kao što su mini klubovi, dečija igrališta i bazeni sa plitkom vodom. Ono što posebno raduje roditelje sa malom decom, jeste da se u ovom delu zemlje nalazi preko 50 plaža sa plavom zastavicom, što je garant čistoće i životne sredine koja je više nego poželjna za boravak.

Povezana vest:  Tradicionalna humanitarna modna revija u Belom Dvoru

Za one porodice koje praktikuju aktivnosti na odmoru, tu su vodeni sportovi, planinarenje, izleti brodićima do obližnjih sakrivenih plaža. Takođe, gotovo svako mesto ima svoju gradsku plažu, ali i sporedne, sakrivene od prevelikog broja gostiju. Ukoliko putujete automobilom, svaki dan možete menjati mesto boravka i tako detaljno istražiti jedan od 3 prstena Halkidikija na kome letujete.

Veliki broj porodica iz Srbije dolazi u ovaj deo Grčke na odmor, tako da ćete definitivno imati prilike da se sa nekim i združite, te da zajedno boravite na moru i uživate.

Takođe, domaće stanovništo najčešće razume osnove srpskog jezika, pa će vam i sporazumevanje biti jednostavno i praktično. Bacite pogled na ponudu smeštaja, koji je najćešće više nego pristupačan i na vreme isplanirajte putovanje.

Ostrva u Jonskom moru – provod i relaksacija

Dobro je poznato da su ostrva u Jonskom moru čest izbor mladih koji žele dobar provod. Međutim, Zakintos, Kefalonija, Krf, Lefkada i ostala ostrva imaju mnogo više od toga da ponude.

Ova ostrva odišu prirodnim leptotama sa svojim bajkovitim peščanim plažama i tirkiznim morem. Zelena prostranstva, borove šume i maslinjaci dodaju poseban šarm ovom području, dok mediteranska klima sa blagim vetrovima pruža idealne uslove za odmor.

Povezana vest:  Upozaj novu maskaru i otkrij gde je možeš prva isprobati

Krf, najsevernije ostrvo grupe, posebno je poznato po fascinantnim plažama. Poznatije kao ,,Zeleno ostrvo“, Krf nudi najraznovrsniju ponudu, od istorijskih spomenika poput Stare i Nove tvrđave, do živahnog noćnog života u mestu Kavos.

Paksos, malo ostrvo južno od Krfa, pruža mir i tišinu sa svojim kristalno čistim morem i šljunkovitim plažama, dok je Antipaksos idealan za one koji traže izolaciju i netaknute prirodne lepote.

Lefkada je poznata po svojim prelepim peščanim plažama i tirkiznoj vodi, a jedinstvena je po tome što je povezana sa kopnom, čime je olakšan pristup. Definitivno nećete pogrešiti ukoliko ste u potrazi za avanturom i prirodom koja ostavlja bez daha.

Kefaloniju bi preporučili svakome ko na letovanju želi savršen balans provoda i relaksacije, dok je Zakintos nešto zaista posebno i ne čudi što je ovo najpopularnija destinacija za mlade.

Čuvena atrakcija i plaža sa nasukanim brodom Navagio, plivanje sa kornjačama Caretta-Caretta i žurke bez prestanka. Definitivno se morate upustiti u ovu avanturu, ako volite ovakav tip odmora.

Mikonos će vas ostaviti bez daha

Za sam kraj, ali nešto posebno i ujedno skuplje nego sve prethodno. Međutim, itekako vredno odlaska i obilaska.

Povezana vest:  Naučnici: Grenlandska ajkula može da doživi 400 godina

Mikonos, poznat kao biserno ostrvo Egejskog mora, magnet je za hedoniste i ljubitelje glamura. Ovaj grčki dragulj osvaja srca svojim čarobnim plažama, kristalno čistom vodom i noćnim životom na visokoj nozi. Idealno vreme za posetu je tokom letnjih meseci, posebno u julu i avgustu, ukoliko želite da zaista iskusite provod, dok su jun i septembar odlični za mirniji odmor uz toplo more.

Mikonos je posebno atraktivan za mlade zahvaljujući svojim čuvenim žurkama na plaži, koje kreću u poslepodnevnim časovima i završavaju se tek kada sunce uveliko svane i krene novi dan.

Glavni grad Hora, srce je ostrva, idealno polazište za istraživanje, dok su poznate plaže kao što su Agios Stefanos, Ornos, Paradiso, Super Paradiso, Psaros i Elia pravi raj za ljubitelje sunca, mora i zabave.

Mikonos nije samo parti destinacija, već i ostrvo isprepleteno istorijom i kulturom. Belo okrečene kuće, simbolične vetrenjače, kao i brojne crkve i manastiri, čine ga mestom sa bogatom tradicijom. Za one koji traže više od plaža i žurki, Mikonos nudi izlete do arheoloških nalazišta i obilazak prirodnih lepota koje ga krase.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno ideja i pripremili za dalje istraživanje i organizaciju odmora u Grčkoj. Srećan put!

Autor teksta: Srbijanka Stanković

Foto: Antone Adi