vera_zvonareva_carlston

FED KUP 2011

Rusija i Češka u finalu, Amerikanke ispale prvi put

Ruska će ženska teniska reprezentacija ugostiti Češku u finalu 49. izdanja Fed kupa, koje će se petoga i šestog novembra održati u Rusiji.

Rezultat je to polufinalnih dvoboja Svetske grupe ovog vikenda, u kojima su Ruskinje u Moskvi deklasirale braniteljice naslova Italijanke 5-0, dok su Čehinje slavile 3-2 protiv Belgijanki u Charleroiju.

Bez prvih dveju igračica, Franćeske Skijavone i Flavije Penete, aktuelne dvostruke pobednice takmičenja nisu imale izgleda u Moskvi. Vera Zvonarjeva i Anastasija Pavljučenkova, kao i par Pavljučenkova-Makarova, bile su neumoljive i u nedelju, drugog dana takmičenja.

Zvonarjeva je pobedila nominalno prvu italijansku igračicu, Robertu Vinći, 6-4, 6-2 slavivši sedmi uzastopni dvoboj u Fed kupu, koji je s ruskom ekipom osvajala već 2004. i 2008. godine.

Povezana vest:  Jovanovski u drugom kolu Rolan Garosa

Upravo su Italijanke i Ruskinje dominantne dve nacije u ovom takmičenju poslednjih godina. Počevši od 2004. Ruskinje su na kraju slavile četiri, a Italijanke tri puta. Pre četiri godine u finalu Ruskinje su pobedile Italiju na svom terenu. Deset mečeva zaredom reprezentacija koju vodi Šamil Tarpišev nije izgubila kod kuće.

Pokušaće tu seriju prekinuti Čehinje, koje su celo vreme vodile, a na kraju i pobedile Belgiju u gostima. Pobednički su bod u odlučujućem meču donele Iveta Benešova i Barbora Zahvalova Štricova u meču parova. Zahvalova Štricova time se iskupila za poraze u pojedinačnim mečevima od Vikmajer i Flipkens, koje su obe igrale u finalu, i koje je obe, u prvom subotnjem odnosno prvom nedeljnom meču, pobeđivala prva češka igračica Petra Kvitova.

Povezana vest:  WTA SINSINATI, Jankovićeva izgubila od teniserke iz Uzbekistana

Čehinje će igrati svoj prvi finale Fed kupa nakon 1988. godine, kada su tadašnjoj Čehoslovačkoj naslov donele Radomira Zrubakova, Helena Sukova, Jana Pospišilova i Jana Novotna pobedivši u finalu predstavnice Sovjetskog Saveza, Larisu Savčenko i Natašu Zverevu.

Iz Svetske grupe prvi su put u 49-godišnjoj istoriji takmičenja ispale Amerikanke, rekorderke sa 17 naslova pobednica i aktuelne dvostruke vice šampionke.

Bez iskusnijih kolegica, poput sestara Vilijams pa čak i Betani Matek-Sends, juniorke Melanie Oudin (19) i Kristina MekHale (18) upisale su težak 5-0 poraz u Berlinu od Nemica, koje će tako i iduće godine početi takmičenje u najjačoj konkurenciji.

Povezana vest:  WTA LISTA, Jankovićeva osma, Ivanovićeva 23.

Fed Cup, polufinale Svetske grupe:

Rusija – Italija 5-0

Zvonarjeva – Vinci 6-4, 6-2

Pavljučenkova – Errani 7-6(5), 7-6(4)

Pavljučenkova / Makarova – Brianti / Camerin 7-6(3), 6-1

Belgija – Češka 2-3

Wickmayer – Kvitova 7-5, 4-6, 2-6

Flipkens – Zahvalova Štrycova 6-2, 6-3

Flipkens / Wickmayer – Bnešova / Zahvalova Štrycova 4-6, 4-6

Kvalifikacije za Svetsku grupu:

Nemačka – SAD 5-0

Španija – Francuska 4-1

Australija – Ukrajina 2-3

Slovačka – Srbija 2-3