FUDBALSKA-LOPTA

Grčka vlada zapretila sankcijama domaćim ligama

Grčka vlada upozorila je danas da će prestati da finansira domaće profesionalne fudbalske lige naredne sezone ukoliko nacionalna federacija ne promeni disciplinske zakone u nastojanju da se zaustavi nasilje u tom sportu.

Zamenik grčkog ministra kulture i turizma zadužen za sport Jorgos Nikitijadis izjavio je da je država posvećena borbi protiv nasilja na sportskim takmičenjima.

Povezana vest:  Pokrenuta istraga o nameštanju utakmice u drugoj ligi

-Pozvali smo fudbalsku federaciju da promeni disciplinske zakone na njihovoj narednoj generalnoj skupštini i, ukoliko to ne bude urađeno, država će obustaviti sva sredstva za grčke fudbalske lige – rekao je Nikitijadis.

-Moraju da postoje kaznene odredbe za bacanje baklji i petardi, kao i za svakog navijača koji uđe na teren. Zašto bismo finansirali sport koji nas sramoti? – zapitao se zamenik grčkog ministra, istakavši da bi kazne za nasilje i navijačke nerede morale da budu veoma stroge.

Povezana vest:  Inter u januaru dovodi Ben Arfu?

Nikitijadis je precizirao da su koren problema oko 2.500 huligana širom Grčke.

On je danas sa predsednikom fudbalske federacije Sofoklesom Pilaviosom raspravljao o merama koje bi trebalo preduzeti zbog nereda posle finalne utakmice državnog kupa između AEK-a i Atromitosa (3:0) prošle subote.

U sukobu navijača i policije na Olimpijskom stadionu u Atni povređena su 22 policajca, od kojih je pet hospitalizovano, a 13 osoba je uhapšeno.

Povezana vest:  Remi Malage i Deportiva

-Nije pitanje pronaći ko je odgovoran za nasilje. Važno je da se preduzmu odgovarajuće mere – poručio je Nikitijadis.