Handball_the_ball

Sestre Veinović dobile nacionalnu penziju

 

Bivše rukometašice Mara Veinović Torti i njena sestra Milka Veinović dobile su nacionalna sportska priznanja za osvojenu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u olimpijskom sportu, odlučeno je danas na sednici Vlade Srbije.

Sestre Veinović bile su članice reprezentacije Jugoslavije koja je 1973. godine na Svetskom prvenstvu u Beogradu osvojila šampionsku titulu i dobile su penziju u visini od dve i po prosečne plate, odnosno 95.753 dinara.

Povezana vest:  Vujović trener Zagreba

Na penziju su čekale sve do sada zato što obe godinama žive u Hrvatskoj. Međutim, dokazale su da se nisu odrekle srpskog državljanstva jer su knjigu državljana upisane 1948. godine u banatskom selu Česteregu.

Mnogo poznatija i uspešnija sestra svakako je Mara Veinović Torti, koja je rođena 1944. godine u Sanskom mostu, ali se odmah posle rata sa roditeljima preselila u Zrenjanin gde je u Proleteru i započela rukometnu karijeru. Posle toga kratko je igrala u Beogradu, a zatim prešla u zagrebačku Lokomotivu sa kojom je osvojila četiri sampionske titule.

Povezana vest:  Maksić vodi u Francusku

U dresu reprezentacije Jugoslavije osvojila je i dva srebra na Svetskim prvenstvima 1965 i 1971. godine. Za najbolju rukometašicu sveta proglašena je 1971. i 1973. godine. Danas živi u Zagrebu, gde se udala za bivšeg reprezentativca u atletici Lavoslava Tortija.

Nedavno je i legendarna Ceca Kitić, zvanično najbolja rukometašica u istoriji ovog sporta izjavila da je Mara Torti bila njen idol i da je gledajući nju i zavolela rukomet.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Poraz Partizana u Španiji

Milka Veinović nije imala impresivnu karijeru kao njena sestra, ali je bila član šampionskog tima iz 1973. godine, što je bilo sasvim dovoljno za dobijanje nacionalnog priznanja.