Rog pozvao ruske vlasti da strože kažnjavaju doping
zak_rog_vankuverPredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog pozvao je danas sportske vlasti Rusije da strože kažnjavaju korisnike dopinga i rekao da ga brine veliki broj prestupnika kod biatlonaca iz te zemlje.
Rog je četiri dana pre početka Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru rekao da je pokrenuo to pitanje na nedavnom sastanku sa predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim.
-Upozorili smo ih i očekujem da će se složiti. Znam da ljude brine broj slučajeva i potpuno je opravdano biti zabrinut. Važno je da sada vlasti Rusije odgovore sa odlučnom antidoping akcijom – rekao je Rog.
Predsednik MOK-a rekao je da će Svetska antidoping agencija (WADA) kontrolisati slučajeve iz Rusije.
U poslednje četiri godine suspendovano je sedmoro Rusa zbog korišćenja krvnog dopinga.
-Zbunili su me brojevi, zato sam razovarao sa predsednikom. To je izražavanje zabrinutosti – rekao je Rog.
Rusi će biti pod posebnim nadzorom tokom Igara u Vankuveru, na kojima će MOK sprovesti rekordnih 2.000 testova krvi i urina, što je za oko 800 više nego u Torinu pre četiri godine.
Prema programu testiranja, koji je počeo prošlog četvrtka, sportisti su podvrgnuti nenajavljenom testiranju van takmičenja, koji mogu da se odvijaju bilo kad i bilo gde.
Prošle godine je zbog korišćenja supstance EPO na dve godine suspendovano troje vrhunskih ruskih biatlonaca, uključujući i osvajačicu pet medalja sa Olimpijada, Albinu Ahatovu i bivšu svetsku prvakinju Jekaterinu Jurijevu.
Takođe zbog korišćenja EPO-a, suspendovano je i četvoro kros-kantri skijaša, Julija Čepalova, Jevgenij Dementijev, Nina Risina i Natalija Matvejeva.
Ruski savez isključio je iz tima zbog dopinga kros-kantri skijašicu Alenu Sidko, koja je u Torinu 2006. osvojila bronzu u pojedinačnom sprintu.
Jedini potvrđeni slučaj dopinga u Torinu bio je onaj Olge Pileve, kojoj je oduzeta srebrna medalja. Ona je odslužila kaznu i sada je član tima Rusije u Vankuveru.
-Prema zakonu imate pravo da se vratite u društvo kada odslužite kaznu – odgovorio je Rog na pitanje da li će joj biti dozvoljeno da se takmiči.
Povezana vest:  Janković zadovoljan igrom