guca-fest

GUČA 2011

Sutra takmičenje orkestara za Prvu trubu Dragačeva

 

Na Dragačevskom saboru u Guči za sutra je predviđena glavna predstava – takimčenje 18 najboljih duvačkih orkestara, sa oko 200 članova, za Prvu trubu Dragačeva i druge vredne nagrade. Saborski dan počinje uobičajenom jutarnjom trubačkom budilicom, a zatim je predviđen veliki defile učesnika takmičenja, nakon čega će ulicama prestonice trube projezditi kićeni svatovi u improvizaciji stare dragačevske svadbe.

Povezana vest:  100 ORIGINALNIH HITOVA MIŠE KOVAČA u prodaji

Mlada i mladoženja će, kako su najavili organizatori, biti na konjima, a slediće ih kumovi i stari svat sa pečenim ovnom na ramenu. U večernjem delu nastupiće inostrani orkestri – koji će prirediti veče duhovne muzike u crkvenoj porti, a zatim je na redu takmičenje za Prvu trubu Dragačeva, koje počinje u 21 sat.

Subotni, pretposlednji saborski dan se, kako je najavljeno, završava koncertom majstora trube Bobana Markovića i njegovog sina Marka. Organizatori su saopštili da je u prva četiri dana Sabora u Guči bilo više od 150.000 ljubitelja izvornog narodnog stvaralaštva.

Povezana vest:  Van Gogh slavi 30 godina

Nešto više posla imali su zdravstveni radnici, koji su obavili oko 400 pregleda, ali svi gosti kojima je ukazana pomoć ubrzo su nastavili da uživaju u veselju, jelu i piću. Predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović, koji je i predsednik Saborskog odbora, izjavio je danas da se u naredna dva dana očekuje poseta od najmanje 300.000 ljudi iz zemlje i sveta.

Povezana vest:  Saška Janks na Beoviziji sa pesmom „Da li čuješ moj glas"

Dragačevski praznik trube, se završava u nedelju fijakerijadom, međunarodnim takmičenjem trubačkih sastava i koncertom Gorana Bregovića.