Amila Hrustic PLATONOVA

PLATONOVA KOLEKCIJA Amile Hrustić u Galeriji ALT

Osnovnu inspiraciju za svoj projekat „Platonova kolekcija“, mlada bosanska produkt dizajnerka, Amila Hrustić nalazi u tzv. Platonovim telima. Kolekcija se sastoji od 5 unikatnih, ručno izrađenih haljina, u kombinaciji tekstila i papira. Propitujući shvatanje geometrijski uređenog i strukturiranog prostora u odnosu na ljudsko telo, autorka istražuje percepcije suprotnosti, odnose između artificijelnog i organskog, amorfnog i geometrijskog. Svaki od poliedara je tretiran kao osnovni gradivni element za izradu haljina. Skulpturalnost kolekcije je naglašenja upotrebom crno belih printanih uzoraka na krutom papiru, i zbog toga ova kolekcija ne spada u svakodnevnu modu, veće se može smatrati scenskim kostimom, namenjenim visokoestetiziranim scenskim nastupima, modnim editorijalima i drugim posebnim namenama. Na izložbi u Beogradu će se predstaviti sa umetničkim fotografijama pomenute kolekcije u formatu digitalnih printeva.

Povezana vest:  Dobar literarni debi LIli Rajt romanom "Ples sa tigrom"

Amila je dobitnica nagrade Faces of Design nagradu (Berlin, Nemačka), i osvaja drugo mesto na Young Balkan Designers Competition – Mixer (Beograd, Srbija), obe iz 2011. Galerija ALT je sekletovala Amiline radove na redovnom konkursu za samostalne izložbe u 2010., a ove godine Ministarstvo Kulture i informatičkog društva Republike Srbije je podržalo godišnji projekat Galerije ALT „Pogled sa Balkana“ u okviru kojeg je i ova izložba.

Povezana vest:  Duhovit, zabavan, brz i pun preokreta - novi roman Bojana Ljubenovića "Da je bolje, ne bi valjalo"

Projekat Platonova kolekcija ce biti predstavljen kroz serijal od desetak fotografija iz istoimene kolekcije kostima inspirisanih Platonovom filozofijom, format printeva je 50 x 70 cm. Printevi ce biti na prodaju po pristupačnim cenama.

Kratka umetnička biografija Amile Hrustić:

Rođena 13.05.1987.Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu (odsjek za produkt dizajn). Dobitnica je nagrade „Faces of Design“ (Berlin, Njemačka), osvojila je 2. mjesto na regionalnom dizajnerskom takmičenju „Dan D“ (Zagreb, Hrvatska) i uvrštena je u 2nd Prize Winners of The Young Balkan Designer Competition u Beogradu. Trenutno je na postdiplomskom studiju, a radi kao produkt i grafički dizajner, VJ i uradnik SUB magazina za promociju indie kulture.

Povezana vest:  Edukativne predstave za mlade od februara ponovo na programu Doma omladine Beograda