donacija 1

DONACIJA  ZA UČENIKE SA MENTALNO-INTELEKTUALNIM  INVALIDITETOM

Beogradski šoping mol Delta City, u saradnji sa Delta Fondacijom, obradovao je danas udžbenicima i novim školskim priborom više od 250 učenika sa mentalno-intelektualnim invaliditetom “Sava Jovanović Sirogojno” u Zemunu  i “Anton Skala” u Staroj Pazovi.

Deo donacije prikupljen je u okviru tradicionalne akcije Delta Cityja “Povratak u školu”, koja je trajala od 22.avgusta do 4.septembra 2011.godine, u kojoj su posetioci šoping mola imali priliku da doniraju knjige i udžebenike, a deo je poklonio Delta City, kupovinom novog školskog pribora. Tako će svi učenici pomenutih škola dobiti udžbenike, knjige, sveske, olovke, tempere, flomastere, rezače, gumice i blokove.

“Delta City je društveno odgovoran šoping mol, što smo više puta pokazali organizovanjem  humanitarnih akcija za one kojima je pomoć neophodna. I ove godine, kao i prošle, donirali smo udžbenike, knjige i školski pribor Osnovnoj školi “Sava Jovanović Sirogojno” iz Zemuna, a ove godine, deo donacije dobiće i škola “Anton Skala” iz Stare Pazove. Više od 250 učenika, koji pohađaju obe škole i koji žive u jako teškim materijalnim uslovima, dobiće priliku da i ove školske godine nesmetano pohađaju nastavu. Kroz ovakve i slične akcije, Delta City želi da skrene pažnju javnosti na ugrožene slojeve stanovništva, da edukuje  posetioce  šoping mola i da im ukaže da je u današnje vreme neophodno biti human i poštovati one koji se razlikuju”, rekla je Dijana Hrubik, brend menadžerka Delta Cityja.

Povezana vest:  Ove zime Gillette je damama lični vodič za kupovinu - Savršen poklon za savršenog muškarca

Prilikom uručenja, direktor škole „Sava Jovanović Sirogojno“ gospodin Salim Goranac, izjavio je da izražava veliku zahvalnost, u ime svih učenika, roditelja, nastavnika kao i  njegovo lično ime, na donaciji koju su dobili od Delta Cityja i Delta Fondacije kao i na njihovoj pomoći i razumevanju koje im već tradicionalno ukazuju.

Osnovna škola „Sava Jovanović Sirgojno“

Osnovna škola „Sava Jovanović Sirgojno“ iz Zemuna, već 45 godina obrazuje decu lake i umerene mentalne ometenosti kao i decu sa autističnim spektrom i jedna je od najvećih škola ove vrste u Srbiji. Školu trenutno pohađa 145 učenika koja žive u porodicama  teške materijalne situacije. Sa učenicima radi stručno nastavno osoblje, diplomirani defektolozi kao i predmetni nastavnici za fizičko vaspitanje, muzičku i likovnu kulturu i veronauku. Glavni cilj škole jeste pružanje podrške i pomoći deci da se što bolje socijalizuju i integrišu u društvenu zajednicu. Uporedo sa intenzivnim savetodavnim radom sa roditeljima učenika, svi članovi kolektiva ove osnovne škole se trude da upoznaju širu javnost sa problemima sa kojima se ova deca i njihovi roditelji svakodnevno susreću, kako bi oni bili uočljivi i drugima.

Povezana vest:  Kabinet ministra Novice Tončeva i Coca-Cola sistem donirali više od 270.000 litara vode za građane poplavljenih opština na jugu Srbije

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Anton Skala“

Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Anton Skala“ iz  Stare Pazove pohađaju učenici sa smetnjama u mentalnom razvoju, učenici sa elementima autizma kao i učenici sa telesnim invaliditetom. U školi je nastava koncipirana kao razredna nastava za učenike od I do IV razreda , a kao predmetna nastava za đake od V do VII razreda. Isti princip predmente nastave važi i u srednjoj školi. Srednja škola ima dva obrazovna smera – ručni tkač i bravar. U svakom odeljenju je u proseku po šest učenika, sa kojima rade defektolozi-nastavnici  kao i predmetni nastavnici, a zastupljena je i individualna nastava koju realizuju logopedi. Takođe, zajedno sa roditeljima i decom rade i stručni saradnici – pedagog i psiholog. Socio-ekonomski status većine učenika je veoma nizak. U velikom broju, roditelji ili staratelji ove dece nisu u stanju da obezbede minimum uslova za razvoj dece kao ni da im pruže adekvatnu psiho-fizičku podršku.

Povezana vest:  Pokrenut konkurs „Brinem o svom zdravlju“

Delta Fondacija

Delta Fondacija osnovana je 5. novembra 2007., kao korporativni Fond kompanije Delta Holding, sa ciljem da svojom delatnošću što efikasnije doprinese rešavanju problema društvene zajednice i aktivno pomogne njenom razvoju. Pored svog primarnog cilja, kreiranja zadužbinarskih projekata, Delta Fondacija podržava specifične razvojne i interne CSR projekte, u okviru kojih se sprovode aktivnosti brige o zaposlenima i podstiče održivi razvoj.

Aktivnosti Delta Fondacije organizovane su u pet različitih grupa projekata: „Delta treći roditelj“ – projekti namenjeni deci bez roditeljskog staranja, unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, projekti za školsku decu, akcije unutar kompanije i nezavisni projekti. U protekle četiri godine Delta Fondacija je kroz 200 humanitarnih akcija pomogao preko 48.000 ljudi, a to znači da je u proseku 40 ljudi dnevno dobijalo pomoć Fonda.