vojnicka puska duga tradicija

Proslava 160 godina srpskog streljaštva 2. oktobra u Trsteniku

Srpski streljački sport obeležiće prigodnom svečanošću 2. oktobra na strelištu u Trsteniku značajan datum, 160 godina od prvih streljačkih takmičenja održanih 1851. na tek otvorenom strelištu u Topčideru u Beogradu.

Strelište je otvoreno uz  veliku svečanost kojoj je prisustvovao i srpski knez Aleksandar Karađorđević. Bio je dozvoljen pristup svim građanima, a radilo je svake nedelje. Osnovno oružje bila je vojnička puška, kojom se i danas održavaju šampionati i najstarija je disciplina sportskog streljaštva u Srbiji. Veliku podršku u radu strelišta i organizaciji takmičenja  pružala je vojska. Zahvaljujući upravo aktvnostima na ovom objektu, osnovana je 1865. i prva streljačka organizacija u Srbiji “Beogradska streljačka družina”. Već  1877. osnovan je Savez streljačkih družina Kraljevine Srbije.

Povezana vest:  Državni rekord ženske ekipe MK pištoljem Crvene zvezde

Prvo Prvenstvo Srbije održano je kao “Prvo zemaljsko gađanje” 1886.

U okviru svečanosti ne strelištu u Trsteniku organizovaće se takmičenje u gađanju vojničkom puškom u takozvanu “narodnu metu”.

– Organzovanjem ove proslave želimo da vratimo dug starim strelcima i njihovoj ulozi u stvaranju  pozitivne slike o srpskom narodu – istakao je jedan od inicijatora i organzatora ove proslave legendarni srpski strelac i rekorder Slobodan Ciga Gavrić.- U srpskoj porodici sportova, streljaštvo zauzima visko mesto po broju trofeja i zbog toga imamo obavezu da sačuvamo sećanje na one koji su postavili temelje tim uspesima i ostavili nam u nasledstvo izuzetno bogatu tradiciju  na koju svi moramo da budemo ponosni, ali i da je čuvamo.

Povezana vest:  Serija „Susret šampiona“ počinje u Smederevu

Kao deo proslave planirana je i promocija knjige “Istorija srpskog streljaštva” istaknutog istoričara dr Ljubomira Petrovića, koji je preminuo ne stigavši da knjigu završi. Zahvaljujući zalaganju kolega iz Instituta za savremenu istoriju, porodice i prijatelja, knjiga je završena i u osam poglavlja daje sveobuhvatan prikaz zbivanja od od sredine 19. veka do savremenih dana u srpskom streljačkom sportu.  O njoj će govoriti i gosti, ugledni istoričari i streljački radnici.

Povezana vest:  Juniorke Srbije desete vazdušnom puškom, Katarina Biserčić 23.

Takmičenje će se održati od 8,30 do 16 časova. Nadmetanje za jubilarnu metu je od 16,30 časova. Sportski savez Srbije je otkupio deset knjiga i biće poklonjene desetorici najboljih u takmičenju. Takođe, na samom strelištu moći će i da se kupi ova knjiga, dragoceni kamen temeljac  i pionirski poduhvat u naučnom pristupu istoriji srpskog streljaštva.

U organizaciju ove proslave uključeni su Streljački savez Srbije, Sportski savez Srbije, Miroslava i Svetislav iz Despotovca, preduzeće „Injac“ iz Beograda, KUD „Prva petoletka“ iz Trstenika, Streljčki savez Trstenika i streljački klubovi Partizan, Zvezdara, Vidikovac, Livnica, Topola.