Film Metastaze večeras na Festu, od 1. marta u bioskopima 

fest10_418Film „Metastaze“ hrvatskog reditelja Branka Šmita, koji se premijerno prikazuje na 38. Festu, od 1. marta će biti na redovnom repertoaru beogradskog bioskopa „Balkan“, najavili su danas producenti tog ostvarenja. 
Film snimljen u hrvatsko-bosansko-srpskoj koprodukciji nastao je na osnovu istoimenog romana Iva Balenovića (pod pseudonimom Alen Bović) o narkomanskom i navijačkom miljeu Zagreba. 
-Za ekranizaciju romana bilo je zainteresovano pet reditelja. Izdavač knjige je, suočen s takvom situacijom, razmišljao tržišno, pa je odabrao reditelja koji je dao najveću ponudu. Na tome mogu da zahvalim svom producentu – rekao je Šmit na konferenciji za novinare u okviru Festa. 
Prema njegovim rečima, kada je objavljeno da će on režirati film, hrvatski mediji su veoma negativno reagovali, nazivajući ga „režimskim rediteljem“ i ocenjujući da je prestar za bavljenje tematikom koja se obrađuje u knjizi. 
Šmit, međutim, smatra da bi mlađi reditelj „izgoreo“ baveći se tom temom i dodao da je bilo izuzetno teško pretvoriti roman u filmski scenario. Za taj posao je angažovan scenarista Ognjen Sviličić. 
Film koji je proglašen najboljim ostvarenjem na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Puli, u Hrvatskoj je izazvao veliko interesovanje publike – do sada ga je pogledalo više od 35.000 ljudi. 
Film prikazuje odnose četvorice kvartovskih prijatelja koji se nikako ne uklapaju u društvo. 
Oni pripadaju narkomanskom miljeu, a kroz njihove likove reditelj problematizuje aktuelne teme hrvatskog društva – pad socijalnog statusa, život bez perspektive, nacionalizam, klice neonacizma, kriminal, nasilje i drogu. 
Šmit je istakao da bi priča „Metastaza“ mogla da se smesti u bilo koji milje na prostoru Balkana, „gotovo bez promene zareza“, jer su problemi koji tište žitelje tog regiona veoma slični. 
-Glavni indikator da sam snimio dobar film, pored interesovanja publike, jeste to što na premijeru nije došao nijedan hrvatski političar – film govori o problemima koji su odraz njihovog neuspeha – rekao je Šmit. 
„Metastaze“ je premijerno prikazan večeras od 20.30 časova u Dvorani Kultrnog centra Beograda, u takmičarskom programu Festa „Evropa van Evrope“, u kojem učestvuje još sedam ostvarenja, a njegova reprizna projekcija predviđena je za sutra u terminu od 11.30 časova. 

Povezana vest:  Žerar Depardje u adaptaciji romana Jana Martela