2DJAPIC GROZDEVA ARUNOVIC VELICKOVIC SENIORKE PISTOLJ

Ivana Maksimović i Zorana Arunović osvojile zlatne „Pobednike“, Andrea Arsović druga, Bobana Veličković treća na „Velikoj nagradi Beograda“, Maksimovićeva i najbolja takmičarka

Sjajan završetak 36. „Internacionalnog prvenstva Beograda“! Srpski strelci su drugog dana na „Velikoj nagradi Beograda“ osvojili ukupno sedam trofeja, staue „Pobednika“ – tri zlatna, dve srebrna i dve bronzana. Zlatne „Pobednike“ osvojili su u popodnevnom programu puškom Ivana Maksimović i pištoljem Zorana Arunović, srebrom se pre podne okitio Damir Mikec pištoljem, a po podne Andrea Arsović puškom, dok je puškom u prepodnevnom programu treći bio Nemanja Mirosavljev, a po podne Bobana Veličković pištoljem.

Ivani Maksimović pripao je i pehar Sekretarijata za sport i omladinu Beograda za najbolju takmičarku 36. „Internacionalnog prvenstva Beograda“ i uručio ga je predsednik SS Beograda Mile Đapić.

U izvanrednom finalu žena puškom, gde su tri prve takmičarke „ubile“ finale jače od 104 kruga, slavila je Ivana Maksimović ispred Andree Arsović. Obe su ušle u finale sa 398 krugova, a odlučila je poslednja dijabola u plej ofu.  Posle devet dijabola bile su poravnate na prvoj pozciji. Arsovićeva je opalila prva i pogodila čist centar 10,0 a potom je Ivana Maksimović ubila 10,2  i trijumfovala. Sjajan rezultat u finalu, četvrti po vrednosti (103,6) imala je Dragana Todorović i sa sedmog mesta došla do pete pozicije!

– Jedva sam izdržala meč, posle devetke na polovini poslednje serije dala sam sve od sebe da do kraja ubijem samo centre i pribojavala sam se kako ću  gađati finale – rekla je Ivana Maksimović koja je pobedila i prvog dana na „Trofeju Beograda“.- U finalu je bilo dobro, imala sam sve centre, ali je bilo veoma napeto i neizvesno. Meni su ovakva takmičenja, a ovaj turnir je najjači i najbolji u regionu, dragocena, jer finale ne može da se uči i vežba na treningu već samo na jakom takmičenju. Zadovoljna sma i sa oba rezultata, čestitam i Andrei, odučile su nijanse i  mislim da je publika uživala u napetoj završnici…

Povezana vest:  „Partizan PS" počeo da radi

Andrea Arsović je priznala:

– Jako je teško gađati u Beogradu  jer su tu rođaci, prijatelji, mnogo gledalaca…Bilo mi je teško u finalu da do kraja zadržim koncentraciju. Mislim da je  odlučio jedan pogodak,  mojih 9,9 krugova, jedina devetka koju sam ubila i osmom hicu. Zadovoljna sam rezultatom osnovnog dela bio je mnogo bolji nego prvog dana kada sam imala 393 kruga.

Trener Ivane Maksimović, majka Mira, je bila umorna posle fianla kao da je ona gađala:

– Ivana se rasplakala posle meča, rekla je da sva drhti i da je preumorna za finale. Rekla sam joj da će tako biti i na Olimpijskim igrama u Londonu i da je osnovni deo samo polovina posla, da dolazi ono najteže, a to je finale. Odlično je gađala  plej of 104,3 kruga, ali i Arsovićeva, na kojoj se takođe videlo da je umorna. Imala je 104,1. Zadovoljna sam što je i drugi moj strelac Dragana Todorović dobro gađala u finalu. U osnovnom delu je malo upala u cajtnot i to joj je pokvarilo rezultat.

Zorana Arunović je pištoljem imala 385 krugova i bila druga pre finala sa dva kruga zaostaka iza Bugarke Marije Grozdeve. Gađala je plej of, međutim, majstorski 102,7 kruga, nadoknadila zaostatak osvojivši prvo emsto sa ubedljiva 5,4 kruga! Grozdeva ja završila na drugom  mestu a Bobana Veličković iz Bora 03O se sa šestog mesta domogla bronzanog „Pobednika“. Moraala je da raspucava za treće mesto sa Sofijom Čonkom iz Mađarske, Veličkovićeva je ubila 9,9  a Čonka 9,6 i treće mesto pripalo je srpskoj reprezentativki.

Povezana vest:  Arunovićeva, Arsovićeva i Mikec sačuvali prva mesta na svetskim i evropskim listama

– Mnogo sam snage potrošila u meču, borila sam se za svaki krug i želela sam malo bolji rezultat. Po onome koliko sama uložila truda i trebalo je da bude dva tri kruga bolji. U finalu je sve bilo skoro pa savršeno. Devet centara, najslabiji 10,1 najjači dva puta 10,7 i drago mi je što sam prigrlila zlatnog „Pobednika“.

Bobana Veličković je imala nekoliko medalja kao juniorka na ovom takmičenju, ali joj je ovo prva seniorska:

– Medalja se pamati, rezultat je za zaborav, jer nisam zadovoljna ni sa 383 kruga u osnovnom delu niti u finalu 98,4, koji je, ipak, bilo dovoljan za treće mesto. U plej ofu sam imala dobru grupu ali devetki, pomerala sam zato nišan za dva klika, ali nisam smela više i to je uticalo da neki pogoci ne budu centri…

Na „Velikoj nagradi Beograda“ Arunovićeva je pobedila i 2009, a Maksimovićeva je bila najbolji strelac 2009. Takmičenje je bilo jedno od kriterijumskih za reprezentaciju, tako da je to bio i dodatni motiv za srpske strelce:

– Sjajni rezultati puškom naših seniorki  i izvanredno finale, sa tri serije bolje od 104 kruga – zadovoljan je bio v. d. selektora Goran Maksimović.- Uvek je drugog dana malo teže gađati, tu su i nagrade kao malo dodatno opterećenje i sve čestitke Ivani Maksimović, Andrei Arsović i Dragani Todorović. Pištoljem, takođe su bili bolji rezultati. Zorana Arunović i Bobana Veličković su se ponovo plasirale u finale i osvojile dve medalje. Jasna Šekarić je imala tri kruga manje nego na „Trofeju Beograda“ i  nije ušla u finale, ali i ona polako podiže formu…

Povezana vest:  Partizanu šest titula u Kupu i Ligi Beograda

Takmičenje, na kome je učestvovalo 300 strelaca iz 14 zemalja, su sjajno organizovali streljački radnici Beograda i Streljački savez Beograda pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Beograda.  Poslednjeg dana trofeje su uručivali i Vitomir Homan  glavni sudija za finala i generalni sekretar SS Beograda Dragan Milisavljević.

Rezultati, drugi dan 36. „Internacionalnog prvenstva Beograda“ za „Veliku nagradu Beograda“ – vazdušna puška, žene: 1. Ivana Maksimović (Novi Beograd Ušće) 502,3 (398), 2. Andrea Arsović (Partizan) 502,1 (398), 3. Viktorija Petkova (Bugarska) 501,1 (397), 4. Daniela Peskova (Slovačka) 500,6 (398), 5. Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće) 499,6 (396)…10. Olga Todorović („Čika Mata“)  395, 12. Marina Simić (Novi Beograd Ušće) 394, 15. Marija Mamlić (Novi Sad) 394, 17. Melisa Mikec (Policajac) 393, 21. Jelena Živković (Jagodina) 393, 29. Tiha Todorović („Lukanjac“ Pirot) 391, 33. Dušica Anotnijević (Novi Beograd Ušće) 390 itd. Ukupno 89 takmičarki. Finale vredelo 395 krugova, od tri takmičarke sa ovim rezultatom dve ispale zbog manjeg broja unutrašnjih centara.

Vazdušni poištolj žene: 1. Zorana Arunović (Crvena zvezda) 487,7 (385), 2. Marija Grozdeva (Bugarska) 482,3 (387), 3. Bobana Veličković (Bor 030) 481,4 (383 dodatna 11. dijabola 9,9), 4. Sofija Čonka (Mađarska) 481,4 (383 – dodatna 11. dijabola 9,6), 5. Adrien Nemeš (Mađarska) 481,2 (382) …10. Jasna Šekarić 380, 14. Jelena Arunović (obe C. zvezda) 377, 17. Brankica Zarić (Kikinda) 375, 23. Biljana Markoš (Policajac) 371 krug itd. Učestvovale 54 takmičarke. Finale vredelo 382 kruga.