ŠAH

ŠK „JELICA“ IZ GORAČIĆA ZA KRATKO VREME PREŠAO PUT DO PRVE LIGE SRBIJE

Elitne dame Dragačeva

 

sk_jelica_zene

ZA ISTORIJU: Ekipa „Jelice“ iz Goračića Mila Žarković, Lena Miladinović i Tanja Borić (gore sleva), kapiten Branka Vujić Katanić, Katarina Tadić i Biljana Stranjančević (dole sleva)

 

 

Devojke „Jelice“ iz Goračića, iz Dragačevskog kraja, na prečac su osvojile Srbiju. Mali šah klub iz zapadne Srbije, za kratko vreme je prerastao niži rang takmičenja, i posle lagane šetnje po Zaječaru (Prva liga Centralne Srbije) stigao do elitnog ranga.

Malo je nedostajalo i da se muška ekipa Jelice plasira u elitu, ali su na turniru  Prve lige ŠS Centralne Srbije zauzeli „tek“ treće mesto…

Jedan od najzaslužnijih za veliki uspon Goračića je i Dragačevac Nebojša Baralić, iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji je ujedno i predsednik šah kluba. Sponzor, „Visoka poslovna škola“ iz Čačka, dala je Baraliću odrešene ruke u vođenju kluba, što je rezultiralo dobrim rezultatima već u prvoj sezoni.

Povezana vest:  KUGLANJE, Car Lazar pobedio Crvenu zvezdu BN Bos

– Naravno da su svi zadovoljni postignutim rezultatima – kaže Baralić. – Za kratko vreme ženski klub je došao do elitnog ranga, a blizu je bila i muška ekipa, mada je njihov posao bio neuporedivo teži.

Na turnir Prve lige Centralne Srbije u Zaječaru, Jelica iz Goračića je u nešto slabijoj konkurenciji zauzela prvo mesto, ispred domaćeg Timoka i Bakra iz Bora. Ipak to ne umanjuje uspeh Branke Vujić Katanić, Lene Miladinović, Biljane Stranjančević, Tanje Borić, Mile Žarković i Katarine Tadić.

– Ženska liga nije bila u najjačem sastavu, ali je i bilo dosta uzbudljivo. Posebno u prvom kolu, kada teže nego što rezultat pokazuje savladali mladi sastav zaječarskog Timoka – objašnjava Baralić.

Za ovu godinu, cilj je ispunjen, ali „Jelica“ se na tome ne zaustavlja. Kako kaže Baralić, to je tek početak.

Povezana vest:  RAGBI 7, EP LETONIJA, Srbija prvak B grupe

– Planiramo niz akcija sledeće godine, nekoliko turnira u Dragačevu i Čačku, ali i veliko angažovanje svih u klubu kako bi u ovom kraju pomogli akciju „Šah u škole“ – otkriva Baralić. – Sve škole u dragačevskom kraju opremljene su šahovskim inventarom i literaturom, ali akciju treba proširiti i na okolne krajeve.

Kada je u pitanju ženska ekipa, predsednik kluba najavljuje i iznenađenja.

– Nećemo mnogo čekati – jasan je Baralić. – U pregovorima smo sa pojedinim šahistkinjama i mogu reći da će šahovska javnost biti prijatno iznenađena kada je sastav „Jelice“ u pitanju. Želimo već u prvoj sezoni da igramo značajnu ulogu, i da pokušamo da pomrsimo račune Radničkom iz Rudovaca i BAS-u.

Na mapi Srbije, kraj imena Dragačeva ucrtana je truba. Od ovih dana, stoji i šahovska figura dame.

Povezana vest:  BEJZBOL, Nastavak Pony lige

 

MLADI SE ZAINTERESOVALI ZA ŠAH

Šah je već na početku privukao veliku pažnju mladih u dragačevskom kraju.

Kada su muškarci igrali turnir Prve lige CS u Vrnjačkoj Banji, rezultati i partije pratili su se redovno iz kola u kolo, a znalo se i proslaviti posle ulaska ženske ekipe u elitu…

 

NA PLANINI, NA JELICI…

Ime „Jelica“, potiče od naziva planine iz okoline dragačevskog kraja, a šahovskom klubu iz Goračića donelo je i nešto veću dozu popularnosti u Srbiji u odnosu na ostale. Poznata pesma iz Drugog svetskog rata, kaže: „Na planini, na Jelici, sastali se svi četnici…“

Za vreme turnira Prve lige CS u Vrnjačkoj Banji, mnogobrojni ljubitelji šaha iz okoline raspitivali su se kako da se učlane u ovaj, za njih, jedini pravi klub u Srbiji. Zajednički imenitelj nije bila ljubav prema „boginji Kaisi“ već prema bradi kao modnom detalju…