Rachel_Mwanza_Berlinale 

Dodeljene nagrade na filmskom festivalu u Berlinu
 
Nagradu Zlatni medved za najbolji film na festivalu u Berlinu večeras je dobio italijanski film „Cezar mora umreti“.
Autori ovog filma su Paolo i Vitorio Tavijani, a radnja se dešava u zatvoru gde osuđenici spremaju izvođenje drame „Julije Cezar“, prenosi AFP.
Film je snimljen u crno-beloj tehnici, ali i u koloru, a glavne ličnosti su ubice i mafijaši koji igraju Šekspirove likove u tragediji, pri čemu njihove lične sudbine daju novi ton i pečat temama osvete i izdaje.
Kritičari ističu da činjenica da je većina glumaca koji se pojavljuju u filmu zaista u životu provela 14 i više godina u zatvoru daje dokumentaristički ton ovom ostvarenju, kao i da pojačava dramatičnost Šekspirove tragedije.
Nagrada žirija Srebrni medved pripala je mađarskoj drami „Samo vetar“ zasnovanoj na istinitom događaju – ubistvu jedne romske porodice, prenosi Rojters.
Za najboljeg reditelja proglašen je Kristijan Pecold, autor nemačkog filma „Barbara“ koji govori o periodu „hladnog rata“ i koji je pre festivala važio za glavnog favorita za Zlatnog medveda.
Nagradu za najbolju glumicu dobila je debitantkinja Rejčel Mvanza za ulogu devojčice-vojnika u filmu „Ratna veštica“.
U kategoriji najbolji glumac priznanje je dobio Danac Mikel Bo Folsgard za film „Kraljevska afera“. Ovaj film koji govori o istinitom skandalu na danskom dvoru u 18. veku osvojio je i nagradu za najbolji scenario.
Ranije danas, objavljeno je na vebsajtu Berlinala da su film Srđana Dragojevića „Parada“ u kategoriji igranog filma i film o Marini Abramovič „The artist is present“ u kategoriji dokumentarnog filma dobitnici ovogodišnje prve nagrade publike „Panorama“.

 

Povezana vest:  Džejmi Dornan postao otac