goya_con_razon_o_sin_ella

Izložba Gojinih grafika „Užasi rata i ratna fotografija“
 
Izložbom grafika Fransiska de Goje „Užasi rata i ratna fotografija“ Institut Servantes, u saradnji sa Akademijom lepih umetnosti San Fernando iz Madrida, uključio se u obeležavanje 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivu Andriću, koji je bio veliki ljubitelju španskog slikara.
Izložba će biti otvorena u petak, 24. februara, a obuhvata 82 grafike rađene u bakrorezu koje pokazuju sav besmisao i užase rata, u ovom slučaju španskog rata protiv Napoleonovih trupa (1808-1814).
Kustos izložbe koja je obišla tokom protekle godine brojne svetske prestonice kao šsto su Peking, Tokio i Berlin, Huan Bordes , predstavio je Goju kao preteču ratnih fotoreportera jer je stvarao brzo, jezikom brze foto-vesti i nije ublažavao svoje poruke.
Bordes zastupa stav da je Goja, s obzirom na njegovu kritiku rata preko grafika, otvoreno osudio sve ratove u svetu.
Grafike su grupisane u sedam celina sa ciljem da se pregledno prikažu osnovne teme i ideje koje je Goja razvijao kroz čitavu seriju: Front, Žrtve, Pogubljenja, Progonstva i pljačkanja, Glad, Žene žrtve rata i Posleratni period.
Ciklus ovih grafika koje su se pojavile nakon umetnikove smrti, prikazivao je bol, tugu i besmisao rata. Pre njega, umetnici su koristili temu rata kao motiv samo po porudžbini viših staleža ili kao ilustracije za istorijske teme. Dok je Goja imao tu sposobnost da objektivno osudi surovost obe strane i da kritikuje vladajuću klasu koja se ne ustručava a prolije tuđu krv, onjašnjava Bordes .
On smatra da u naše vreme ,kada se broj fotoreportera povećava u aktuelnim sukobima i kada su slike ratnih zbivanja preplavile svet, lepo je krenuti od početaka kada je jedan španski umetnik verovao da svojim grafikama može promeniti svet.
Izuzetno dragocena i važna izložba moći će da se razgleda do 31. marta.

 

Povezana vest:  Novo priznanje za Dejana Aleksića