NI_logo_final
NOVA ISKRA & AMBASADA KRALJEVINE HOLANDIJE PREDSTAVLJAJU OPEN DESIGN NOW!

Nova Iskra, budući centar za profesionalizaciju dizajnera iz domena industrijskog dizajna, početkom februara je raspisao konkurs za 18 budućih članova Designers Lab-a koji će činiti mladi kreativci iz domena dizajna nameštaja, enterijera i arhitekture, kao i nekoliko članova iz srodnih dizajn discip[lina. Useljenje u radni prostor Nove Iskre u ulici Gavrila Principa 43 očekuje se krajem juna meseca, a završni radovi na opremanju prostora su u toku. Već je realizovan i pilot-projekat saradnje kreativnog sektora i industrije, kroz partnerstvo NI i kompanije Simpo-Šik iz Kuršumlije na izradi 24 radna stola u ograničenoj seriji, koje će koristiti upravo članovi Designers Lab-a i menadžment tima NI u svom radnom prostoru.

Pored aktivnog rada na razvoju partnerskih projekata između malih i srednih preduzeća i dizajnerskog sektora u cilju kreiranja autentičnih i inovativnih proizvoda domaćeg dizajna, Nova Iskra će za potrebe svojih članova ali i šire javnosti, predstavljati specijalne edukativne programe i gostovanja stručnjaka iz regiona i inostranstva, sa posebnim fokusom na nove tendencije u razvoju dizajna proizvoda, inovacijama na polju materijalnosti kao i kompletnu edukaciju mladih dizajnera kada su u pitanju procesi plasmana dizajna na tržište i u serijsku proizvodnju. Programi će biti organizovani na nekoliko paralelnih nivoa – od radionica zatvorenog tipa za članove NI, preko učešća na festivalima i promotivnih aktivnosti, sve do javnih predavanja posvećenih značajnim temama iz domena dizajna i savremene kreativnosti.

Povezana vest:  „BEOGRADSKI duh Novе godinе“ u ustanovama kulture

Prvi zvanični program ove nove dizajn platforme je javan, a u pitanju je gostovanje predstavnika vodećih holandskih organizacija iz domena dizajna i socijalnih inovacija – Waag Society i Premsela (Dutch Institute for Design and fashion) – kao i mlade industrijske dizajnerke Alice Mela, koje Nova Iskra predstavlja u subotu 12. maja u 19 časova u Maloj sali Kolarca, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije u Beogradu.

Fokus će biti na zajedničkom projektu ove dve organizacije OPEN DESIGN NOW!, publikaciji koja na jednom mestu okuplja članke, primere i iskustva iz najrazličitijih sfera dizajna – od dizajna proizvoda, grafičkog ili industrijskog dizajna, sve do korisničkih interfejsa, digitalne sfere ili čak nanotehnologija. Projekat u celini ispituje otvorene pristupe u sferi dizajna i načine na koji ne-dizajneri mogu uzeti učešća u razvoju i proizvodnji objekata koji su im potrebni. Ovaj projekat je trenutno “53% otvoren” na sajtu www.opendesignnow.org, a 12.12.2012. kompletan sadržaj knjige biće na raspolaganju kao besplatan download, s obzirom da se svakih 25 dana na sajt projekta postavlja novi članak iz knjige.

Povezana vest:  Vođenje kroz izložbu Pita Mondrijana u Narodnom muzeju

Bas van Abel, koji će kao jedan od urednika knjige predstaviti ODN! projekat, kreativni je direktor Waag Society, nezavisne organizacije koja razvija kreativne tehnologije, proizvode i prototipove za socijalne inovacije kroz programe zdravstvene zaštite, programe u kulturnom i javnom sektoru i specijalne inicijative u obrazovnom sektoru. Waag je takođe i pokretač holandske Creative Commons zajednice, a igra i ključnu ulogu u procesima koji afirmišu primenu Open Government, Open Data i Open City koncepata u Holandiji, koristeći veliko iskustvo više od 60 stalnih članova Waag tima koji okuplja ljude iz domena urbanizma, novih medija, tehnologije, razvoja proizvoda, dizajna, muzike, kulturne produkcije i šire.

Povezana vest:  Novo izdanje romana "Apsint" Gorana Milašinovića

Drugi gost Nove Iskre je indsutrijska dizajnerka Alice Mela iz Amsterdama, jedna je od vodećih mladih dizajnera koji u svom radu koriste open design metodologije, a pored toga je i aktivni korisnik amsterdamske FabLab laboratorije za prototipove, koju je osnovao Waag Society. Ona će pored predstavljanja svojih projekata publiku upoznati sa svetom FabLab inovacija, co-working procesa i inicijativama za „demokratizaciju“ procesa dizajna i inovacija. Koncept FabLab radionica pokrenuo je Institut za bitove i atome MIT Instituta, a danas je to mreža od preko 80 specijalizovanih radionica na svim kontinentima koje rade na principima open source tehnologija i posvećene su razvoju inovacija.

Ulaz na predavanja je besplatan. Predstavljanje OPEN DESIGN NOW! realizuje se u saradnji sa Ambasadom Holandije u Beogradu, uz podršku Kolarčevog narodnog univerziteta. Naredni program NI biće održan tokom trajanja festivala Mikser, uz gostovanje dizajnerke Mie Cullin, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Beogradu.

PARTNERI PROJEKTA Nova Iskra: Opština Savski venac, Telekom Srbija i Erste Bank.