viking_-_brat_po_zakletvi-tim_severin_v

Trilogija „Viking“ za fanove ozbiljnih istorijskih romana
 
LJubitelji dobrih i ozbiljnih istorijskih romana sada su u prilici da, uz pomoć „Lagune“, uživaju u odličnoj trilogiji „Viking“ britanskog istraživača, istoričara i pisca Tima Severina.
Severin je poznat po svojim putovanjima stopama čuvenih istorijskih figura – od Marka Pola i Sinbada, do Jasona, Odiseja, Džingis Kana i kineskog navigatora Hsu Fua – koristeći plovila ili prevozna sredstva koja su tada bila u upotrebi.
O svim ovim putovanjima napisao je knjige za koje dobio brojna priznanja i nagrade. Redovni je saradnik lista „Naionalna geografija“ a svoja putovanja zabeležio je i u dokumentarnim filmovima koji su postali klasici istraživačkih avantura.
U januaru 2005. objavio je prvi deo trilogije „Viking“ koji je odmah dospeo na vrh liste bestselera. Trilogija je prevedena na brojne svetske jezike od portugalskog do korejskog.
Kroz život Trogilsa Leifsona, Severin vešto upliće mitologiju starih Vikinga, stare običaje i način života stanovnika Islanda, Irske, Vinlanda, Engleske, Carigrada…
Severin je vešto iskoristio svoje brojne talente kako bi ispričao zanimljivu priču koja se lako čita a koja obiluje istorijskim činjenicama.
Čitaoci koji su odrasli uživajući u avanturama princa Valijanta i Erika Crvenog, nordijskih saga i legendi, filmova o vikinzima od „Vikinga“ do „13 ratnika“ ali i koji žele da saznaju neobavezujuće istorijske činjenice koje će teško naći u udžbenicima uživaće u trotomnom begu u prastari svet severnjačke mitologije, vikinških pustolovina i žestokih bitaka.
Priča počinje 1001. sa rođenjem Trogilsa Leifsona, sina Leifa Srećnog i Torgune, tajanstvene irske plemkinje odbarene šestim čulom. Kao siroče, Torgils raste na Islandu i Grenlandu, stiže do Vinlanda – najudaljenije tačke na zapadu i Islanda.
U Irskoj biva prodat kao rob odakle beži u London gde počinje ćudljivu ljubavnu aferu sa Elfgifu, ženom Knuta Velikog, vladara Engleske. Bezeći iz Engleske, Trogils stiže do Miklagarda, kraljice gradova odakle stiže do Konstantinopolja gde prisustvuje slavnim događajima najbogatijeg grada tadašnjeg sveta.
Iz Sredozemlja, tajnom mizijom, 1066. stiže na dvor Vilijama od Normandije sa namerom da mu izloži plan ratnog zapovednika Haralda Sigurdsona o koordiniranoj invaziji na Englesku…

 

Povezana vest:  Holandski kustos Čarls Eše održao poslednje javno predavanje u okviru kursa za mlade kustose