DU-AC-000125
Tarantinov film „Đangova osveta“ sutra u Beogradu
 
Najnoviji film Kventina Tarantina „Đangova osveta“ (Đango Unchained) biće premijerno prikazan u Beogradu sutra uveče u „Sava centru“, a od 17. januara na redovnom bioskopskom repertoaru, najavio je domaći distributer „Tak“.
 Na ovogodissnjoj dodeli nagrada Zlatni globus Tarantino je dobio nagradu za najbolji scenario, a Kristof Volc izabran je za najboljeg glumca u sporednoj ulozi.
 Tarantino je, kao i uvek, okupio najbolje glumce. Pored Volca igraju Džejmi Foks, Leonardo Dikaprio, Semjuel L. Džekson, a pojavljuje se i Franko Nero, koji je igrao originalnog Đanga u filmu iz 1966. godine.
 Za predstojeću dodelu Oskara „Đangova osveta“ je nominovana u pet kategorija, a ima i pregrsst drugih nominacija i strukovnih nagrada, kao i dobar plasman na američkim bioskopskim blagajnama.
 Radnja ovog crnohumornog vesterna smesstena je na jug Amerike, dve godine pre početka Građanskog rata. Đango je rob koga surova prosslost i iskustvo sa prethodnim vlasnicima dovodi licem u lice sa nemačkim lovcem na glave, dr Kingom SSulcem. Neobični SSulc pridobija Đanga uz obećanje da će ga osloboditi nakon hvatanja braće Britl (mrtvih ili živih).
 Posle uspessne misije, SSulc daje Đangu slobodu i njih dvojica, kao slobodni ljudi, kreću u potragu za najtraženijim kriminalcem na jugu. Iako je Đango vesst i brz na obaraču, on sve vreme ostaje fokusiran na spassavanje Brumhilde, supruge koju je davno izgubio u trgovini robljem.
 „Đangova osveta“ je započela svoj put ka velikom platnu joss pre deset godina kada je reditelj Tarantino počeo da razmisslja o glavnom liku filma.
 „Osnovna ideja priče bio je rob, koji postaje lovac na ucenjene glave“, objassnjava reditelj i dodaje: „Oduvek sam želeo da radim vestern i od svih, najomiljeniji su mi sspageti vesterni“.
 Prema njegovim rečima, vesterni predstavljaju velika, majstorska oslikavanja dobra i zla i taj žanr odgovara njegovoj priči o robu koji želi da spase svoju ženu sa ozloglassene plantaže.
 Na primedbe nekih kritičara da je njegov film surov, Tarantino je uzvratio da brutalno zlostavljanje crnih robova koje je on prikazao – bledi u poređenju sa nasiljem koje je bilo uobičajeno za tu eru.
 „Realnost je bila sto puta gora od onoga ssta sam prikazao“, rekao je on novinarima uoči premijere u Nemačkoj.

 

Povezana vest:  70. Martovski festival od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda