Na današnji dan – 3. april

1512 – Turski sultan Bajazit II abdicirao je u korist sina SelimaI. 
1682 – Umro je španski slikar Bartolomeo Esteban Muriljo(Murillo), jedan od najznačajnijih predstavnika visokog baroka u slikarstvu.
1807 – U selu Voganj kod Rume počela je Ticanova buna u kojoj jeučestvovalo 15.000 seljaka iz 45 sela rumskog i iločkog vlastelinstva. Austrijska vojska je za 10 dana ugušila pobunu, a vođa Teodor Avramović Tican uhvaćen je i krajem godine streljan.
1897 – U Beču je umro čuveni nemački kompozitor i pijanistaJohanes Brams, autor brojnih simfonija, klavirskih koncerata, horskih i solo pesama. Svetsku slavu donelo mu je delo „Nemački rekvijem“ napisano 1868. godine. Rodio se u Hamburgu, 7. maja 1833. u porodici muzičara
1915 – U Valjevu je umrla srpska slikarka Nadežda Petrović.Smatra se začetnikom modernog srpskog slikarstva, a njene slike „Resnik“, Notr Dam“, „Autoportret“, „Bulonjska šuma“ svrstavaju se među najbolja dela u srpskoj likovnoj umetnosti.
1922 – Josif Visarionovič Staljin izabran je za generalnogsekretara Komunističke partije Rusije.
1930 – Ras Tafari je postao car Haile Selasije I (Selašie) odAbisinije (Etiopija).
1930 – Rođen je nemački državnik Helmut Kol (Kohl) kancelarZapadne Nemačke od 1982. i prvi kancelar Nemačke posle ujedinjenja Zapadne I Istočne Nemačke 1990. Na tom položaju je ostao 16 godina, do izbornog poraza 1998.
1936 – Pogubljen je Bruno Hauptman (Hauptmann), otmičar i ubicasina američkog pilota Čarlsa Lindberga (Ccarles Linbergh), koji je prvi sam preleteo Atlantski okean. Ovaj događaj je bio povod da SAD donesu Zakon o otmici kojim je za kidnapovanje uvedena smrtna kazna.
1941 – Mađarski premijer Pal Teleki izvršio je samoubistvojedan dan nakon što je usvojen nemačko-mađarski plan za napad na Jugoslaviju. Teleki je bio član delegacije koja je 12. decembra 1940. u Beogradu potpisala Ugovor o večnom prijateljstvu i miru između Jugoslavije I Mađarske. Mađarska je zajedno s Nemačkom 6. aprila 1941. Napala Jugoslaviju.
1948 – Premijerom drame Ivana Cankara „Kralj Betajnove“ u režijiBojana Stupice, otvoreno je Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu. Dramski ansambl je u početku imao 40 članova, direktor je bio pisac Eli Finci, a umetnički rukovodilac Bojan Stupica.
1948 – Predsednik SAD Hari Truman (Harry) potpisao je Maršalovplan ekonomske pomoći posleratnoj Evropi.
1975 – Ruski velemajstor Anatolij Karpov postao je svetski prvaku šahu, pošto je dotadašnji prvak američki velemajstor Bobi Fišer (Bobby Fischer) odbio da brani titulu.
1979 – U Pakistanu je pogubljen bivši predsednik vlade ZulfikarAli Buto (Bhutto), koji je zbačen sa vlasti vojnim udarom 1977.
1991 – Savet bezbednosti UN je izglasao rezoluciju o prekiduvatre u Zalivskom ratu, naložio razmeštanje mirovnih snaga u regionu I zatražio od Iraka da uništi oružje za masovno razaranje.
1991 – U Švajcarskoj je umro engleski pisac Grejem Grin (GrahamGreene) – „Treći čovek“, „Suština stvari“, „Ministarstvo straha“, „Moć i slava“, „Kraj ljubavi“, „Naš čovek u Havani“.
1992 – Komunistički lider i predsednik Albanije Ramiz Alijapodneo je ostavku dve nedelje nakon parlamentarnih izbora, na kojima su komunisti izgubili većinu u skupštini.
1995 – Najmanje 150 pripadnika plemena Hutu, mahom žena I dece,masakrirano je u jednom selu na severoistoku Burundija.
1996 – U avionskoj nesreći kod dubrovačkog aerodroma Čilipipoginuli su ministar trgovine SAD Ronald Braun (Brown), svi putnici (29), uglavnom članovi njegove pratnje i članovi posade (šest).
1999 – Avioni NATO bombardovali su centar Beograda, prvi put odpočetka vazdušnih napada na SR Jugoslaviju 24. marta. Pogođene su zgrade republičkog i saveznog ministarstva unutrašnjih poslova. U Novom Sadu srušen je drugi most na Dunavu.
2003 – U Strazburu je državna zajednica Srbija i Crna Goraprimljena u Savet Evrope, kao 45-ta zemlja članica te najstarije panevropske organizacije.

Povezana vest:  Na današnji dan - 17. novembar