CehovU Ruskom domu 150 godina od rođenja Čehova
Povodom 150 godina rođenja Antona Pavloviča Čehova sutra će u Ruskom domu u Beogradu biti održan međunarodni Forum ruskog jezika i književnosti na kome će se mladi iz Rusije i Srbije nadmetati u poznavanju života i dela velikana ruske i svetske književnosti.
Na današnjoj konferenciji za novinare u Ruskom domu najavljeno je učešće 90 đaka i studenata ruskog jezika iz Rusije i 100 iz Srbije koji će podeljeni u dve grupe odgovarati na pitanja vezana za život i delo Čehova.
Direktor Ruskog doma Vladimir Kutirin rekao je da je manifestaciju organizovala moskovska Agencija za međunarodne projekte u oblasti kulture, obrazovanja i sporta u Moskvi,a direktorka Agencija Irina Gurnicka napomenula da se u godini jubilejaj dosta radi na popularizaciji Čehovljevih dela u inostranstvu.
Sekretar za kulturu u ambasadi Rusije u Beogradu Aleksandar Kanonihin ocenio je da je u poslednje 2-3 godine veoma intenzivna politička i ekonosma saradnja Rusije i Srbije, ali da taj tempo ne prate i društveni odnosi.
Podsećajući da je iz dana u dan sve veći broj srpsko- ruskih ili ruskih firmi u Srbiji, on je ukazao na problem nedovoljnog broja dobrih znalaca ruskog jezika. Kanonihin je ukazao na težnju ruskih kompanija da ovde zapošljavaju što veći broj Srba sa znanjem ruskog jezika, ocenivši da će deficit onih koji ovde govore ruski biti sve izraženiji.
Forum je odličan povod da se, kako je rekao, pobudi interesovanje za učenjem ruskog jezika i ruske kulture uopšte. Kanonihin je podsetio da je Čehov živeo i van Rusije, a bio odličan poznavalac karaktera ruskog čocveka, zbog čega je najpopularniji ruski dramski pisac na zapadu.
Direktor Ruske škole u Beogradu Sergej Lepik rekao je da interes za rusku kulturu i obrazovanje u Beogradu raste o čemu svedoči podatak da je u protekle dve godine broj đaka u toj školi veći za 50 odsto. Među njima su, ne samo deca Rusa zaposlenih u ruskim firmama u Srbiji, već i Srbi kojih je 70 od ukupno 180 učenika Ruske škole, rekao je Lepik.
Forum poput sutrašnjeg u Ruskom domu biće organizovan 9. aprila i u Novom Sadu u gimnaziji „Jova Jovanović Zmaj“.
Povezana vest:  Odabrana dela srpske književnosti u izdanju Vulkan izdavaštva po specijalnim cenama