U „Sava centru” otvoren Prvi beogradski salon slatkiša 

IMG_4727Prvi beogradski salon slatkiša „Slatke priče” otvoren je danas u holu velike dvorane „Sava centra”. Salon je otvorila Radmila Hrustanović, pomoćnica gradonačelnika Beograda, a otvaranju je prisustvovao ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.
Trodnevni salon okuplja 35 proizvođača slatkiša, među kojima su veliki konditori sa poznatim proizvodima i novim asortimanom, hendmejd čokolaterije, poslastičarnice i zanatske radionice sa dugom tradicijom proizvodnje slatkiša. Sadržaj manifestacije atraktivan je za sve uzraste. Na izlagačkim štandovima slatki proizvodi će se degustirati, poklanjati i prodavati, a za mnogobrojne posetioce najslađa iskustva biće raznovrsne zabavna, kulturna i edukativna dešavanja. Poyitivnoj atmosferi doprineće poznati muzičari, ukus čokolade sa velike čokoladne fontane visine dva metra, ali i jedinstveni oerformansi koji će biti po prvi put izvedeni. U okviru salona otvorena je izložba dečjih crteža na temu slatkiša.
– Ovo je odlična prilika da se građani upoznaju sa proizvodnim programom konditorskih preduzeća, ali i da se sretnu oni koji proizvode i oni koji distribuiraju slatkiše, kako bi razmenili znanja i iskustva. Lepo je i što na salonu izlažu i oni koji su sa ovim poslom počeli još pre Drugog svetskog rata i što umemo da čuvamo tu tradiciju. Sigurna sam da će na idućem salonu slatkiša biti dvostruko više izlagača nego sada. Ovo treba da postane prestižna regionalna manifestacija, a da kasnije dobije i međunarodni karakter – rekla je Radmila Hrustanović.
IMG_4737Više od 100 konditorskih kompanija godišnje izveze proizvode vredne 150 miliona dolara. Ove godine će zbog krize konditorski sektor imati 10 odsto manji prihod, ali je on jedan od najvitalnijih u privredi Srbije i ima ogroman potencijal. To je sektor koji raste, zapošljava i uvodi nove tehnologije, a u njemu se neprestano javljaju novi proizvođači, istakao je Slobodan Milosavljević.
Organizator slatke manifestacije je kompanija Optimizam d.o.o. iz Beograda, a pokrovitelji su Ministarstvo trgovine i usluga Republike Srbije, Privredna komora Srbije, Privredna komora Vojvodine i Grad Beograd. Slatki sponzori su Bambi – Banat, Soko – Štark, Pionir, Hissar, Jaffa, San Marina i Mamma’s Biscuit House. Među izlagačima su pored sponzora prisutni i Centroproizvod, Adore, Nelly, Eugen, Art –Ival, VK Aromatics, Kony, Verdi, Priča, Haribo, BGProdukt, Vertigo, Bosiljčić, Marijana Mateus i mnogi drugi. Slatki knjižaru pripremila je Laguna, a zabavu za najmlađe imaće i PortaLibris i Ringeraja.
Drugog dana salona, u okviru Edukativnog centra, ugledni predavači će prisutnim novinarima i posetiocima otkriti mnoštvo tajni iz carstva slatkiša.
Sa nestrpljenjem se očekuje i proglašenje rezultata konkursa koji su raspisani za izbor najlepše slatke priče, najslađeg lica i najslađeg crteža. Zbog izuzetnog interesovanja, konkurs je trajao sve do danas, a pobednici će biti proglašeni u nedelju, poslednjeg dana Salona. O izboru najboljih u ovim konkursima odlučivaće ćiri sastavljen od priznatih I poznatih imena, kao što su: Mirjana Bobić Mojsilović, Gorica Nešović, Zorica Karanović, Jelena Blečić, Slađana Slavković, Božana Mirkov, Jakša Vlahović, Ivona Rajčević Barandovski i mnoge druge poznate ličnosti. Konkursi su raspisani i za izlagače, pa će poslednjeg dana biti dodeljena priznanja u kategorijama najbolji štand, najbolja ambalaža i dizajn proizvoda, ali najveće interesovanje vlada u kategoriji za izbor slatkog suvenira. 
IMG_4729Slatke priče žele da svoja slatka dešavanja podele I sa onima kojima je potrebna pomoć, te su organizovana razna dešavanja humanitarnog karaktera, pa će se među izlagačima pojaviti i proizvodi dece sa smetnjama u razvoju O.Š. “Dušan Dugalić”. Aktivno učešće na Salonu slatkiša imaće i IFMSA-Serbia sa svojim humanitarnim projektom “Slatkiš za osmeh”. Prvi beogradski salon slatkiša i njegovi sponzori pobrinuće se da osmeh zaiga i na licima dece sa invaliditetom jer je Sava centar pristupačan za dolazak svim kategorijama posetilaca koji uđu sa osmehom, a slatkiša će biti dovoljno. I da sve ove što smo napisali o humanitarnoj strain Salona slatkiša nisu samo prazne reči pokazuje i današnji čin kada su organizatori salona Radmili Hrustanović poklonili tortu u obliku Avalskog tornja, a ona je taj poklon darovala deci bez roditeljskog staranja u Domu „Drinka Pavlović”. 
I samo da napomenemo da je ulaz na Salon slatkiša besplatan za sve posetioce!

Povezana vest:  Prekršajni sud: Do sutra presude po hitnom postupku