james-cameronDžejms Kameron protiv izgradnje brane u Amazoniji

 

Američki režiser Džejms Kameron (James Cameron) izjavio je da se bitka iz njegovog „Avatara“ dešava u stvarnom životu u Amazoniji, gde plemenske zajednice pokušavaju da spreče izgradnju velike brane.

U intervjuu Asošijeted presu, Kameron je kazao da je u prestonicu Brazila doputovao kako bi podržao ekološke organizacije i plemena koji protestuju zbog izgradnje brane Belo Monte.

Brazilska vlada planira da izgradi brane Belo Monte na obali reke Šingu. To bi bila treća po veličini brana na svetu, a ekolozi tvrde da će potopiti stotine kvadratnih kilometara Amazonije i isušiti oko 100 kilometara reke Šingu, što će ugroziti plemenske zajednice koje žive duž te reke.

Povezana vest:  Sutra peti nastavak filmske franšize "Nemoguća misija"

Vlada za 20. april planira raspisivanje tendera za izvođača radova.

Kameron i bivši potpredsednik SAD Al Gor (Gore) prisustvovali su prošlog meseca samitu o životnoj sredini u Amazoniji. Režiser se ove sedmice vratio u Sao Paolo kako bi promovisao DVD izdanje svog hita „Avatar“, u kojem se pripadnici izmišljene rase bore da zaštite rodnu zemlju Pandoru.

Povezana vest:  Džastin Timberlejk i Amanda Sejfrid u trileru „Preostalo vreme“

Kameron je kazao da je u Braziliju došao na sopstvenu incijativu, pošto se slaže sa protestom.

-Privukla me je situacija u kojoj je u toku sukob iz ‘Avatara’ u stvarnom šivotu. Ono što se dešava u ‘Avataru’ dešava se Brazilu i mestima kakva su Indija i Kina, gde se tradicionalna sela zamenjuju velikim infrastrukturnim projektima – objasnio je Kameron.

Povezana vest:  "Horor veče" u Kombank dvorani uz film „To: drugo poglavlje“

Vrednost projekta izgradnje brane Belo Monte je 11 milijardi dolara.

Kameron je kazao da je pre nekoliko dana poslao pismo brazilskom predsedniku Luišu (Luiz) Inasiju Luli da Silvi u kojem ga je pozvao da odustane od projekta izgradnje brane. Odgovor još nije dobio.