17-BUM-2013foto

Održan 17. Beogradski ultramaraton, oboren rekord

Na 17. Beogradskom ultramaratonu, u čiji sastav ulaze tri trke samoprevazilaženja na 6, 12 i 24 sata, oboren je rekord staze na 24 sata i četiri državna rekorda – Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.
Neverovatnu distancu od 210 kilometara za 24 sata, koju je još 2000. godine istrčao poznati srpski ultramaratonac Drago Boroja, prevazišli su Branislav Pavić (AK Sloboda, BiH) sa 212 kilometara, Jovica Spajić (Priboj, Srbija) sa 218 i Trajče Mihov (Veles, Makedonija) sa 220 kilometara.
Time je Pavić postavio državni rekord BiH na 24 sata, Spajić državni rekord Srbije i Mihov državni rekord Makedonije, preneli su organizatori ultramaratona.
Takođe, u trci na 24 sata za žene Karolina Madaraš-Puškaš iz subotičkog AK Paligo Palus oborila je rekord staze i državni rekord Srbije sa 154 kilometara. 
Istovremeno, u trci na šest sati u muškoj i ženskoj kategoriji Dalibor Daničić (AK Aranđelovac) i Anet Nemet (Paligo Palus) oborili su rekord staze sa 68 kilometara.
Najstarija takmičarka, 72. godišnja Angelina Anđelić, pretrčala je 92 kilometra.
Trka je u subotu i nedelju održana na kružnoj stazi na Ušću dužine dva kilometra, a organizator Šri Činmoj Maraton Tim potrudio se da u skladu sa pravilima svetskog ultramaratonskog saveza takmičarima obezbedi najbolje moguće uslove za maksimalne rezultate.
Na Beogradskom ultramaratonu učestvalo je preko 70 takmičara iz devet zemalja – Srbije, Velike Britanije, Nemačke, Poljske, Mađarske, Slovenije, BiH, Makednije i Bugarske.

Povezana vest:  Ukić i Ljubi pobednici Novosadskog polumaratona