seviljski-1Obnova „Seviljskog berberina“ u Narodnom pozorištu
Popularna komična opera Đoakina Rosinija „Seviljski berberin“ biće premijerno obnovljena sutra uveče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.
Postavku Borislava Popovića, koja je sa uspehom igrana tri decenije i spada u red najdugovečnijih opera na našoj sceni, obnovila je mlada operska rediteljka Ivana Dragutinović- Maričić.
Jedna od najpopularnijih komičnih opera na scenama širom sveta, premijerno je izvedena u Rimu 1816.godine, najčuvenijeva je opera iz Rosinijevog bogatog opusa od 39 opera iako je napisana kada je imao samo 24 godine.
Mladi Rosini(1792-1868) je operu inspirisanu vedrom Bomaršeovom komedijom komponovao u kratkom roku, za 13 dana stvorio je remek delo koje je na premijeri izviždano ali odmah sutradan opera zdrave komike i vrcavog nestašluka krenula je u neodoljivo osvajanje koje ne prestaje do danas.
Duhovitu opersku priču o mladoj devojci Rozini, koju čuva stari doktor Bartolo, koji želi da se njom oženi i ne dozvoljava da izlazi iz kuće, o zaljubljenosti Rozine i mladog, lepog grofa Almavive koji uz pomoć Figara, doktorovog berberina, ostvaruju svoju ljubav, premijerno je postavio na scenu nacionalnog teatra Popović 1978.godine.
Popularni „Seviljac“ od tada je sa velikim uspehom igran 30 godina.
Kao omaž velikom umetniku koji je ceo svoj radni vek proveo u NP njegovu režiju obnovila je mlada rediteljka Dragutinović.
Veliku pomoć mladim snagama opere da sačuvaju autentičan duh Popovićeve kreacije pružili su operski prvaci Mika Jovanović, koji će sutra uveče ponovo igrati Bartola kao i na premijeri pre tri decenije i Živan Saramandić u ulozi Bazilia.
Nova Rozina je Snežane Savičić-Sekulić, a grof Almaviva Ljubomir Popović.
Opera će se izvoditi na srpskom a pored glavnih aktera komične opere na premijeri će nastupiti i Predrag Milanović, Željka Zđelar i Borislav Kosanić.
Dirigent nove postavke „Seviljskog berberina“ Ana Zorana Brajović smatra da je ovo jedna od najtežih opera, da orkestar ima vrlo značajnu ulogu jer je često ravnopravan sa solistima. Ona je spremna da mladi hor od 15 članova, orkestar i soliste povede u novu umetničku priču koja će dugo trajati.
Scenografiju Miomira Denića obnovio je Miraš Vuksanović, a kostime Božane Jovanović Olga Mrđenović. Reprize su 21. i 28.aprila.
Povezana vest:  Originalna Mocartova violina izložena u Beču