jovankaSahranjena Jovanka Broz

Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika SFRJ, sahranjena je danas u Kući cveća u Beogradu, uz državne i vojne počasti, a sahrani je, prema policijskim procenama, prisustvovalo oko 5.000 građana Srbije i zemalja bivše Jugoslavije.
Sahrani su prisustvovali članovi porodice, premijer Srbije Ivica Dačić, potpredsednik vlade Rasim Ljajić, ministri iz Socijalističke partije Srbije i supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić.
Ispred Kuće cveća, u kojoj je sahranjen i Josip Broz, okupljeni građani su aplauzom poslednji put pozdravili Jovanku Broz kada je kovčeg unet u to zdanje.
-Ovo je odlazak poslednje ikone bivše Jugoslavije. Velika satisfakcija za nju i nepravdu koja joj je počinjena je i vaše prisustvo – rekao je Dačić prisutnima.
-Danas nije samo oproštaj od Jovanke Broz nego i još jedan oproštaj od Titove epohe i da se podsetimo antifašizma, najvećeg zaboravljenog i izgubljenog blaga iz naše prošlosti, zajedničkog života jugoslovenskih naroda, što pokazuje i izostanak predstavnika vlada država nastalih iz Jugoslavije – dodao je Dačić.
-Zbogom Jovanko Broz, prva damo, večna ti slava, počivaj u miru pored čoveka kome si posvetila život i od kojeg si nepravdom i silom razdvojena – rekao je Dačić.
U ime porodice od Jovanke Broz se oprostio Goran Aleksić, a u ime partizanskih boraca okupljenih u udruženje SUBNOR Miodrag Zečević.
Prisutni su nosili partizanske kape sa petokrakama, zastave SFRJ I slike Josipa i Jovanke Broz.
Sahrani Jovanke Broz prisustvovali su i njeni saborci iz Šeste ličke partizanske divizije u kojoj se i ona borila u Drugom svetskom ratu.
Sahranu Jovanke Broz pratilo je 77 medijskih kuća iz zemlje i inostranstva.
Posle sahrane stvorila se gužva jer su mnogi ođednom hteli da uđu u Kuću cveća, pa je policija kordonom uspostavila red među poštovaocima Brozovih, koji su izgazili cveće ispred tog zdanja, a neki su u komešanju pali ispred fontane.
U Kuću cveća su kroz gužvu pokušali da se probiju i ljudi koji su nosili vence i ruže iznad glava.
Jovanka Broz umrla je u subotu, 20. oktobra, u 89. godini. Bila je nosilac Partizanske spomenice.
Posle smrti Josipa Broza 1980. godine živela je sama u vili u elitnom beogradskom naselju Dedinje.

Povezana vest:  UN: Svet gubi bitku sa ebolom