vladimir_stankovic_novinarIzlazi knjiga Montevideo, Bog te video
Knjiga sportskog novinara Vladimira Stankovića „Montevideo, Bog te video!“, na osnovu koje režiser Dragan Bjelogrlić snima istoimeni dvodelni film i televizijsku seriju, pojaviće se 23. aprila u izdanju producentske kuće „Intermedija netvork“ (Intermedia Network) i dnevnika Blic.
Stanković je danas na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je pišući knjigu o podvigu fudbalske reperezentacije Kraljevine Jugoslavije, koja je kao autsajder ušla u polufinale prvog Svetskog prvenstva u Urugvaju 1930. godine, želeo da sačuva „od zaborava deo naše fudbalske istorije za sve buduće genetracije“.
-Imao sam dosta problema u traženju izvora i materijala. Ne postoji nijedan fono zapis dok su akteri priče bili živi! Ni na kakvoj traci nije zabeleženo šta se dešavalo 1930. godine, iako su neki akteri priče bili živi još i devedesetih. Na sreću postoje novine i neke knjige – rekao je Stanković.
Novinar časopisa „Vreme“ Stanković završio je pisanje „Montevideo, Bog te video!“ u februaru prošle godine, a potom je na predlog ljudi iz „Intermedije“ knjiga prerasla u multimedijalni projekat, u okviru kojeg ove godine treba da se pojave dva filma, 15-ak epizoda serije, monografija i izložba.
Prema njegovim rečima, knjiga je „prvi fizički proizvod“ projekta „Montevideo, Bog te video!“, čiji je cilj da se obeleži 80 godina od istorijskog uspeha u Urugvaju i da podsticaj reprezentaciji Srbije pred učešće na leto na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.
-Ovo je pobeda fudbala. U vremenu kada se pljuje po fudbalu i kritikuje s pravom, jer se dešavaju ružne stvari u sportu, nove generacije treba vaspitati na svetlim primerima – istakao je Stanković, koji se posebno zahvalio selektoru Radomiru Antiću i reprezentativcima Srbije koji su dali podršku projektu „Montevideo, Bog te video!“.
Promociji Stankovićeve knjige u prepunom klubu „O.U.R.“ na beogradskom Tašmajdanu, prisustvovali su osim potomaka reprezentativaca iz 1930. godine, i bivši košarakaški reprezentativac Vlade Divac, bivši fudbaleri „Crvene zvede“ Vladimir Petrović i Vladica Popović, sportski novinar Marko Marković i brojni drugi.
Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Ivan Ćurković rekao je da veruje da će knjiga „Montevideo, Bog te video!“ reprezentativcima Srbije pred odlazak u Južnu Afriku „probuditi veru u sebe, ponos i odgovornost“.
-Grupa mladih i talentovanih fudbalera poslata je u svetu bez mnogo očekivanja. Utoliko je njihov uspeh draži. Ova knjiga nas podseća na to. Oni su verovali u sebe, a ta vera ih je odvela do uspeha. Autor knjige je osetio tu dramatiku i cenio je fakta u pravoj svetlosti – istakao je Ćurković.
Knjiga „Montevideo, Bog te video!“ pojaviće se u izdanju „Intermedije“ u saradnji sa dnevnikom Blic, preko prodajne mreže firme „Ringier“. Kupci knjige dobijaju kao poklon DVD „Istorijat svetskih prvenstava pd 1930. do 2006. godine“.
Povezana vest:  Visa i EXIT festival: Novi, beskontaktni način plaćanja na velikoj proslavi 20. godina Exit festivala