gedza 2014 kzn 1

28. MEMORIJAL „LJUBOMIR IVANOVIĆ GEDŽA”

Najbolji rvači na strunjači 15. marta

Najbolji seniori i juniori Srbije počeli su da odbrojavaju dane do početka 28. Memorijalnog turnira „Ljubomir Ivanović Gedža”, a tehnički organizator turnira je, kao i uvek RK Partizan. Strunjače će biti postavljene u Hali Banjica a posle sastanka Organizacionog komiteta i Počasnog odbora turnira organizovana je i konferencija za medije. Za predsednika OK izabran je Predrag Peruničić, državni sekretar za sport u Ministarstvu omladine i sporta.

Šampionu u čast na Banjci će se ponovo okupiti rvačka svetska elita a činjenica više je da se turnir organizuje dve nedelje pred početak Evropskog prvenstva tako da se očekuje veliki broj takmičara da bi proverili svoju formu a i eventualne protivnike.

– Ministartvo omladine i sporta ima odličnu saradnju sa Rvačkim savezom Srbije, samim tim i s aklubovima. Ono što je važno, iza nas je odlični organizovano Svetsko prvenstvo u Zrenjaninu, naše devojke su osvetlale obraz. Na sastanku Organizacionog komiteta konstatovali smo da je obezbeđeno 35-40 odsto sredstava. Nadam se da će Organizacioni odbor da ispuni očekivanja i obezbedi ostatak sredstava. Moram da se zahvalim organizatoru što mi je ukazao poverenje da budem na čelu prestižnog turira, jer što bi rekao Njegoš, „Blago tome ko dovijeka živi”, a kroz Gedžu su stasale mnoge generacije – poručio je Predrag Peruničić.

Povezana vest:  9. STUDENTSKO PRVENSTVO SVETA, Trojica srpskih boraca u Torinu

Jedan od promotera turnira je Svetlana Kitić.

– Čast mi je što sam deo ove manifestacije. Učestvovala sam u organizaciji mnogih turnira, ali ovakvu prezentaciju organizacije nisam videla. Ne da je na evropskom, nego na svetskom nivou – jasno će Kitićeva.

gedza 2014 kzn 2

Direktor 28. memorijala je Rajko Baltić.

– Ovaj turnir je tradicija, istorija, ovaj turnir oslikava dela velikih ljudi, koji su za života svrstali sebe u red velikana našeg sporta, kao što je Ljubomir Ivanović Gedža. Moram da se zahvalim Predragu Peruničiću na prisustvu, ne u formalnom smislu, nego u konkretnoj pomoći. Gedža je osvojio 140 medalja i sigurno je u eks Jugoslaviji sigurno najuspešniji trener u svim sportskim disciplinama. Teško ga je dostići – iskren je Rajko Baltić.

Povezana vest:  Promenjena pravila rvanja za ostanak na OI

Usledili su i tehnički detalji.

– Turnr će da bude organizovan 14. i 15. marta. Takmičarski dan je 15. Ovoga puta, domaćin turnira je SC Voždovac na Banjici i ulaz je besplatan. Poslali smo pozive na adrese 56 zemalja, očekujemo veliko interesovanje, jer je turnir neposredno pred kontinentalne šampionate u aprilu. Interesovanje su već iskazali i potvrdili dolazak Austrija, Češka, Grčka, Kirgistan… Njih ističem, jer do sada nije bila praksa da oni dolaze – zaključuje Baltić.

Povezana vest:  10. "TROFEJ BEOGRADA" ZA KADETE, Boban Živanović najbolji kadet!

Potpredsednici Organizacionog komiteta su Dragoljub Kočović, pomoćnik gradskog sekretara za sport, Dejan Čokić, prvi čovek Opštine Mladenovac Aleksandar Savić, novouzabrani predsednik Opštine Voždovac i Radosav Marinković, predsednik RK Partizan.

Prvi čovek Počasnog odbora je Radovan Mićko Jevtović iz RK Partizan.

 

Vuk Rašović: Gedža se ne zaboravlja

Jedan od promotera je Vuk Rašović, proslavljeni džudo as.

– Čovek mora da bude ponosan što je deo ovog spektakla. Izvesni broj godina sam tu, ali se iznova divim snazi ove organizacije i ljudima koji to rade. Sentimentalno sam vezan za ovo takmičenje, jer sam imao mnogo zajedničkih trenutaka sa Gedžom. Velika je stvar da se takvi ljudi ne zaboravljaju – smatra Vuk Rašović.

 

PHOTO: ATA Images